Η ΕΕ απειλεί την Google με νέο πρόστιμο 13 δισ. δολαρίων

Η ΕΕ απειλεί την Google με νέο πρόστιμο 13 δισ. δολαρίων
epa02473923 An image made with a magnifying glass effect showing a part of the homepage of internet search engine Google, Cologne, Germany, 30 November 2010. The European Union (EU) is to launch an anti-trust probe into Google following claims that its search engine manipulates results to harm rivals, EU officials announced 30 November. The investigation comes after complaints from some of Google's business rivals. The European Commission stressed that the launch of a probe does not mean Google is guilty. EPA/OLIVER BERG Photo:

Το ποσό αυτό αποτελεί το 10% του πιο πρόσφατου παγκόσμιου τζίρου της Alphabet. Τι αφορά η έρευνα.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να επιβάλλουν ακόμη ένα πρόστιμο ύψους έως και 13 δισ. δολαρίων στην Google για παρεμπόδιση του ανταγωνισμού στον κλάδο της αναζήτησης. Με αυτή την κίνηση σηματοδοτείται μια νέα αναμέτρηση μεταξύ της ΕΕ και του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα των ΗΠΑ. Μετά από μια διερευνητική έρευνα, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ, θα ανακοινώσει το πρόστιμο την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τρία άτομα εξοικειωμένα με την υπόθεση.

Ο αμερικανικός διαδικτυακός κολοσσός βαρύνεται ήδη με πρόστιμα συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ στην Ε.Ε. σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Στην Google είχε επιβληθεί πρόστιμο 4,3 δισ. ευρώ πέρυσι για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης με το λειτουργικό σύστημα Android για κινητά, ενώ το αμέσως προηγούμενο καλοκαίρι του είχε επιβληθεί πρόστιμο 2,4 δισ. ευρώ γιατί ευνοούσε τις δικές του υπηρεσίες αγορών έναντι εκείνων των ανταγωνιστών. Η Google έχει ασκήσει έφεση και στις δύο ευρωπαϊκές αποφάσεις, στο Λουξεμβούργο.

Η τελευταία έρευνα επικεντρώνεται στην επιχείρηση της Google, AdSense, που τοποθετεί τη μπάρα αναζήτησης σε ιστότοπους τρίτων, όπως σε ειδησεογραφικές σελίδες. Η Κομισιόν μπορεί να επιβάλει μέχρι και 13 δισ. δολάρια, ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του πιο πρόσφατου παγκόσμιου τζίρου της μητρικής της Google, Alphabet. Βέβαια, το πρόστιμο αναμένεται να είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό.

Όπως σημειώνεται, οι αξιωματούχοι της ΕΕ ανησυχούν ότι η Google «μείωσε τεχνητά τις επιλογές και την καινοτομία στην αγορά», περιορίζοντας συμβατικά τον τρόπο με τον οποίο οι ιστότοποι τρίτων εμφανίζουν διαφημίσεις αναζήτησης από ανταγωνιστές.

Η έρευνα της ΕΕ επικεντρώνεται στις απαιτήσεις της Google, που εισήχθησαν το 2006, σύμφωνα με τις οποίες απαιτούσε από πολλούς δημοφιλείς ιστότοπους τρίτων να χρησιμοποιούν αποκλειστικά την υπηρεσία διαφημίσεών της, εάν επιθυμούσαν να συμπεριλάβουν στο δικτυακό τους τόπο το πλαίσιο αναζήτησης της Google.