Η Google λέει ότι δεν συνιστά επικίνδυνο μονοπώλιο. Και προβάλλει επιχειρήματά της

Η Google λέει ότι δεν συνιστά επικίνδυνο μονοπώλιο. Και προβάλλει επιχειρήματά της
(FILES) In this file photo a Google logo is seen on the brand's stand ahead of the annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, on January 20, 2020. - The US government was preparing to sue Google on October 20, 2020 in what would be the biggest antitrust case in decades, a judicial source familiar with the matter told AFP. The Wall Street Journal and New York Times reported earlier that the Justice Department suit will accuse the California tech giant of illegal monopoly behavior to preserve its dominance in internet search and advertising. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κατηγορείται Google ότι συντρίβει τον ανταγωνισμό μέσω αποκλειστικών συμφωνιών με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και κατασκευαστές συσκευών, συμπεριλαμβανομένης της Apple, που καθιστούν την Google την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης.

της Danielle Abril

Η Google αναφέρει ότι η αγωγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, αν και φιλόδοξη ως προς τις κατηγορίες, δεν μπορεί να αποδείξει ότι η εταιρεία συνιστά επικίνδυνο μονοπώλιο.

«Η σημερινή αγωγή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι βαθιά προβληματική», έγραψε ο Kent Walker, επικεφαλής νομικός της Google, σε μια ανάρτηση ιστολογίου την Τρίτη αμέσως μετά την υποβολή της αγωγής σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον. «Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Google επειδή το επιλέγουν, όχι επειδή είναι αναγκασμένοι ή επειδή δεν μπορούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις».

Η αγωγή, αποτέλεσμα μιας ομοσπονδιακής έρευνας που διήρκεσε έναν χρόνο, κατηγορεί την Google ότι συντρίβει τον ανταγωνισμό μέσω αποκλειστικών συμφωνιών με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και κατασκευαστές συσκευών, συμπεριλαμβανομένης της Apple, που καθιστούν την Google την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης. Ως αποτέλεσμα, η Google κυριαρχεί στις ψηφιακές διαφημίσεις, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 70% των διαφημίσεων που αγοράζονται για προβολή κατά την αναζήτηση, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για τους άλλους να την ανταγωνιστούν, σύμφωνα με την αγωγή.

Ενώ η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε πώς πρέπει να περιοριστεί η δραστηριότητα της Google, ζήτησε «διαρθρωτική ανακούφιση», κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει οτιδήποτε, από τη διάλυση της επιχείρησης της Google σε μικρότερες οντότητες έως την ακύρωση ορισμένων από τις τρέχουσες συμφωνίες της.

Αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες ότι ελέγχει την αναζήτηση, η Google δήλωσε ότι οι χρήστες του διαδικτύου βασίζονται σε πολλές εφαρμογές, όχι μόνο στο Google, για να βρουν πληροφορίες. Για παράδειγμα, οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν πτήσεις μέσω της Expedia, να χρησιμοποιήσουν το Twitter για να αναζητήσουν νέα και να περιηγηθούν στο Amazon για ό,τι θέλουν να αγοράσουν, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η εταιρεία επισήμανε ένα συμπέρασμα προ δεκαετίας από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου που έλεγε ότι οι ανταγωνιστές της Google δεν περιορίζονται απαραίτητα στις γενικές μηχανές αναζήτησης. Και ο αριθμός των παρόχων που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες έχει αυξηθεί από τότε, σύμφωνα με τη Google.

Το βασικό κατηγορητήριο για οποιαδήποτε αντιμονοπωλιακή υπόθεση είναι ότι η στοχευμένη εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει την κυριαρχία της για να βλάψει τους καταναλωτές. Αλλά η Google είπε ότι η αγωγή απέτυχε να επισημάνει κάτι συγκεκριμένο που να αποδεικνύει ότι οι καταναλωτές επηρεάζονται αρνητικά από την Google.

Επειδή η Αναζήτηση Google είναι δωρεάν, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι καταναλωτές πρέπει να πληρώσουν υψηλότερες τιμές λόγω των συμφωνιών της Google. Αντίθετα, η αγωγή του Υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι οι καταναλωτές βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση λόγω της κυριαρχίας της Google, η οποία εμποδίζει τις άλλες εταιρείες να δημιουργήσουν ακόμη καλύτερες υπηρεσίες και κρατάει τους μικρότερους παίκτες εκτός αγοράς.