Η Google πάει το «δικαίωμα στη λήθη» ένα βήμα παραπέρα

Η Google πάει το «δικαίωμα στη λήθη» ένα βήμα παραπέρα
epa05060246 The new Pixel C tablet, introduced by Google, is seen in Amsterdam, The Netherlands, 08 December 2015. The new tablet that features a 10 inch display uses Android 6 operating system and can be used with an optional keyboard. Pixel C is available in two versions, with 32GB storage for 499 USD or 64GB storage memory for 599 USD. The keyboard will cost an additional 149 USD. EPA/EVERT ELZINGA Photo:

Βάσει της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας, η μηχανή αναζήτησης θα μπλοκάρει πλέον περισσότερα αποτελέσματα.

 

της Κλερ Ζίλμαν

Η Google δήλωσε στο Fortune ότι θα αφαιρεί ακόμα περισσότερους συνδέσμους που θα επισημαίνονται βάσει του αποκαλούμενου «δικαιώματος στη λήθη».

Συγκεκριμένα, η Google είπε ότι «προσαρμόζει» την προσέγγισή της ως προς την αφαίρεση αποτελεσμάτων αναζήτησης βάσει του «δικαιώματος στη λήθη», ώστε να περιλαμβάνει ακόμα περισσότερα web domains. Μια σχετική απόφαση του 2014 ανέφερε ότι οι εταιρείες αναζήτησης πρέπει να ανταποκρίνονται σε αιτήματα χρηστών με δεσμούς στην Ευρώπη οι οποίοι – για νόμιμους λόγους ιδιωτικότητας – θέλουν να απομακρύνουν συνδέσμους απ’ τα αποτελέσματα που προκύπτουν από μια αναζήτηση του ονόματός τους.

Αρχικά, η Google ήθελε να περιορίσει το εύρος αυτής της απόφασης για να περιλαμβάνει μόνο την αφαίρεση συνδέσμων από το domain της Google στη χώρα του ατόμου το οποίο ζητά την αφαίρεση. Για παράδειγμα, εάν το αίτημα προερχόταν από κάποιον στη Γερμανία τότε θα αφαιρείτο ο σύνδεσμος από το Google.de. Όμως, ο σύνδεσμος θα ήταν διαθέσιμος σε χρήστες στη Γερμανία αν άλλαζαν domain της Google – π.χ. στο Google.com.

Η Google πρόκειται να αλλάξει αυτή την προσέγγισή της μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο τεχνολογικός γίγαντας θα αρχίσει να μπλοκάρει συνδέσμους από όλα τα domain που είναι διαθέσιμα στη χώρα απ’ όπου προέκυψε το αίτημα απομάκρυνσης.

«Εκτός απ’ την υπάρχουσα πρακτική της αφαίρεσης σε όλα τα ευρωπαϊκά domains, θα αφαιρούμε και σχετικά αποτελέσματα αναζήτησης απ’ όλα τα Google domains για άτομα που κάνουν αναζήτηση ευρισκόμενα στη χώρα του αιτούντος, ανταποκρινόμενοι στη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία» δήλωσε η Google στο Fortune.

Πριν την αλλαγή πλεύσης της, η εταιρεία είχε γίνει αποδέκτης επικρίσεων απ’ τις ρυθμιστικές αρχές οι οποίες επέμεναν ότι η εταιρεία έπρεπε να επεκτείνει το μέτρο της αφαίρεσης συνδέσμων και σε μη ευρωπαϊκές ιστοσελίδες, όπως το Google.com.