Η Google παρουσιάζει ένα νέο πιο γρήγορο και ανοιχτό mobile internet

Η Google παρουσιάζει ένα νέο πιο γρήγορο και ανοιχτό mobile internet

Το πρόγραμμα Accelerated Mobile Pages στοχεύει να κάνει τις φορητές μας συσκευές ακόμη καλύτερες.

Τα smartphones και τα tablets έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο έχουμε πρόσβαση στην πληροφορία και σήμερα πλέον οι χρήστες του Διαδικτύου καταναλώνουν έναν τεράστιο όγκο ειδήσεων μέσω των τηλεφωνικών συσκευών τους.

Εκδότες σε όλο τον κόσμο αξιοποιούν το διαδίκτυο μέσω κινητών συσκευών – mobile web -για να φθάσουν στους αναγνώστες, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι πολλά ακόμα μένουν να γίνουν.

Κάθε φορά που μια ιστοσελίδα καθυστερεί να “φορτώσει”, ένας αναγνώστης απογοητεύεται και χάνεται η ευκαιρία να υπάρξει οικονομικό όφελος μέσω διαφημίσεων και συνδρομών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι διαφημιστές στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες δυσκολεύονται να τραβηξουν την προσοχή των αναγνώστών στις διαφημίσεις τους, όταν οι ιστοσελίδες καθυστερούν τόσο να φορτώσουν κι έτσι οι αναγνώστες κατευθύνονται σε άλλες σελίδες .

Τον Απρίλιο, η Google ανακοίνωσε την πρωτοβουλία Digital News Initiative (DNI) μαζί με ευρωπαϊκούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, με στόχο να συνεργαστεί για να ενισχύσει τη βιώσιμη ανάπτυξή του οικοσυστήματος των ψηφιακών ειδήσεων.

Σήμερα, έπειτα από συζητήσεις με τους Ευρωπαίους συνεργάτες της πρωτοβουλίας DNI, εκδότες και εταιρείες τεχνολογίας από όλο τον κόσμο, ανακοινώνει μια νέα πρωτοβουλία με λογισμικό ανοικτού κώδικα με την ονομασία Accelerated Mobile Pages (Επιταχυμένες Ιστοσελίδες για Κινητές Συσκευές).

Στόχος είναι να βελτιωθεί θεαματικά η απόδοση του διαδικτύου στις κινητές συσκευές. Επιθυμούμε οι ιστοσελίδες με πλούσιο περιεχόμενο όπως βίντεο, κινούμενα σχέδια και γραφικά να λειτουργούν παράλληλα με τις έξυπνες διαφημίσεις και να φορτώνουν άμεσα. Επίσης επιδίωξη είναι ο ίδιος κώδικας να λειτουργεί σε όλες τις διαφορετικές πλατφόρμες και συσκευές, έτσι ώστε το περιεχόμενο να εμφανίζεται παντού στιγμιαία, ανεξαρτήτως ποιας συσκευής κινητού ή tablet χρησιμοποιεί κανείς.

Το πρόγραμμα στηρίζεται στο AMP HTML, ένα νέο ανοικτό πλαίσιο φτιαγμένο αποκλειστικά από υπάρχουσες τεχνολογίες web, οι οποίες επιτρέπουν στις ιστοσελίδες να δημιουργήσουν “ελαφριές” σελίδες.

Στο επόμενο διάστημα κι άλλα προϊόντα της Google, όπως το Google News, θα ενσωματώσουν σελίδες AMP HTML. Σήμερα περισσότεροι από 30 εκδότες σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν επίσης σε αυτή την πρωτοβουλία. Οι πλατφόρμες Twitter, Pinterest, WordPress.com, Chartbeat, Parse.ly και LinkedIn είναι ανάμεσα στους πρώτους συνεργάτες τεχνολογίας που σχεδιάζουν να εντάξουν τις AMP HTML σελίδες.