Η Google συγγράφει τους κανόνες του δρόμου δίχως οδηγό

Η Google συγγράφει τους κανόνες του δρόμου δίχως οδηγό

Η εταιρεία πιέζει προς την κατεύθυνση υιοθέτησης των πλήρως αυτόνομων αυτοκινήτων.

Το Alamo Drafthouse Cinema Plaza στο Όστιν των ΗΠΑ είναι ένα πολυκατάστημα που στεγάζει ένα pet-shop, ένα ταϊλανδέζικο εστιατόριο και ένα καφέ – μάλλον απρόσμενο μέρος για την επίδειξη της υψηλής τεχνολογίας του μέλλοντός μας.

Κι όμως, ένα σαββατιάτικο πρωινό του Μαρτίου, η Google έκανε ακριβώς αυτό: πήρε κάποια από τα δικά της αυτοκινούμενα οχήματα δίχως οδηγό και τα πήγε εκεί για να κάνουν test drive κάποιοι δήμαρχοι από πόλεις των ΗΠΑ.

«Αυτό θα αλλάξει πραγματικά τις πόλεις μας» δήλωσε ο Σαμ Λικάρντο, δήμαρχος του Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια.

Προτού όμως συμβεί αυτό, η Google πρέπει να αλλάξει τους κανονισμούς – τους ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς, και τοπικούς νόμους που καλύπτουν όλες τις σχετικές πτυχές, από το αν τα αυτοκίνητα πρέπει να έχουν τιμόνι μέχρι το ποιος φέρει την ευθύνη αν ένα αυτοκινούμενο όχημα δίχως οδηγό χτυπήσει ένα άλλο αυτοκίνητο.

Πίσω από την επίδειξη της τεχνολογίας, συνεπώς, βρίσκεται κάτι εξίσου ισχυρό αλλά λιγότερο εμφανές: η προσπάθεια της Google, σε επίπεδο lobbying και δημοσίων σχέσεων, να προωθήσει την αποδοχή για τα αυτόνομα οχήματα παντού στις ΗΠΑ και να διαμορφώσει τους κανόνες για τους …δρόμους δίχως οδηγό.

Πέρυσι, η Google επέλεξε το Όστιν ως το πρώτο μέρος εκτός της Σίλικον Βάλεϊ για τη δοκιμή των αυτόνομων οχημάτων της έξω στο δρόμο. Φέτος, έχουν προστεθεί το Κίρκλαντ στην Ουάσινγκτον και το Φίνιξ στην Αριζόνα.

Αυτή η διεύρυνση των πόλεων δοκιμής δε στοχεύει μόνο στον έλεγχο της συμπεριφοράς των οχημάτων υπό διαφορετικές συνθήκες, αλλά και στην προώθηση της αποδοχής των αυτοκινήτων δίχως οδηγό από το κοινό, όπως αναφέρουν ανοιχτά πλέον στελέχη της Google. Φυσικά, κανένα από τα οχήματα δεν διατίθεται για test drive για τους απλούς πολίτες.

Όμως, η Google προσπαθεί να εξηγεί την τεχνολογία και να διαφημίζει την ασφάλεια των οχημάτων της μέσω συναντήσεων που διοργανώνει στο δημαρχιακό μέγαρο κάθε πόλης. Στην Ουάσινγκτον, μάλιστα, η εταιρεία έχει στρατολογήσει τέσσερις πρώην ανώτατους αξιωματούχους της ομοσπονδιακής υπηρεσίας οδικής ασφάλειας των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να πείσει τους συναδέλφους τους να ακολουθήσουν τη δική της στρατηγική επιλογή.

Η τεχνολογία της αυτοκίνησης δίχως οδηγό έχει αναπτυχθεί ταχύτερα απ’ ό,τι υπέθεταν οι ειδικοί όταν η Google ξεκινούσε να την αναπτύσσει το 2009. Πλέον, στον δρόμο κυκλοφορούν μοντέλα με μερική αυτονομία, όπως το Model S της Tesla, ενώ εντείνονται οι δοκιμές οχημάτων με πλήρη αυτονομία.

Στα επόμενα χρόνια, θα μπορούσαν αυτά τα αυτοκίνητα να κάνουν την εμφάνισή τους στα αστικά συστήματα μεταφορών, αν και η μετάβασή τους στην ευρεία καταναλωτική αγορά θα μπορούσε να απαιτήσει περισσότερο χρόνο. Κάπως έτσι, λοιπόν, η Google έχει ξεκινήσει έντονο και αποφασιστικό lobbying ώστε οι σχετικές προβλέψεις να ενταχθούν στη νομοθεσία.

Ήδη, έχει καταγράψει μια πρώτη σημαντική νίκη, καθώς τον Φεβρουάριο η διεύθυνση ασφάλειας αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ αποφάσισε ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που οδηγεί ένα όχημα δίχως οδηγό μπορεί να θεωρηθεί οδηγός βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας.

Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε πλέον να μην απαιτείται τα αυτόνομα οχήματα να έχουν τιμόνι, πεντάλ φρένου, πεντάλ γκαζιού, ή ό,τι άλλο χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να ελέγχουν την κίνηση των αυτοκινήτων.