Η Harley – Davidson «μετακομίζει» για να γλιτώσει τους δασμούς της Ευρώπης

Η Harley – Davidson «μετακομίζει» για να γλιτώσει τους δασμούς της Ευρώπης
epa06178660 Bikers ride their Harley Davidson motorcycles during a motorcycle parade, part of the Prague Harley Days, in Prague, Czech Republic, 02 September 2017. About 1,500 bikers took part in the event. EPA/MARTIN DIVISEK

Η εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ με την ΕΕ αναγκάζει την ιστορική εταιρεία να σκεφτεί εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής.

 

Η Harley – Davidson σχεδιάζει να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της εκτός των ΗΠΑ, ως απάντηση στα αντίμετρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των αμερικανικών δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, μετά την εφαρμογή των ευρωπαϊκών δασμών το κόστος κάθε μοτοσυκλέτας της εταιρείας θα αυξηθεί κατά 2.200 δολάρια, καθώς από την 22α Ιουνίου ο συντελεστής του φόρου εισαγωγής εκτοξεύτηκε από το 6% στο 31%.

Η επιβάρυνση αυτή αναμένεται να κοστίσει στην Harley – Davidson περίπου 90-100 εκατ. δολάρια σε ετήσια βάση. Ποσό το οποίο η εταιρεία δηλώνει διατεθειμένη να καλύψει η ίδια, και να μην το μετακυλήσει στους πελάτες της.

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει εντός των επόμενων 18 μηνών τις παραγωγικές υποδομές της εκτός ΗΠΑ. Παρότι έχει δεσμευτεί να κρατήσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εντός των αμερικανικών συνόρων, δεν έχει και πολλές επιλογές. Εάν, μάλιστα, αναλογιστεί κανείς ότι πούλησε στην ευρωπαϊκή αγορά 40.000 μοτοσυκλέτες τη χρονιά που πέρασε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των ΗΠΑ, η Harley – Davidson διατηρεί εγκαταστάσεις παραγωγής σε Αυστραλία, Βραζιλία, Ινδία και Ταϊλάνδη.

«Η αύξηση της διεθνούς παραγωγής με στόχο να αποφύγουμε τους ευρωπαϊκούς δασμούς δεν αποτελεί ηθελημένη επιλογή της εταιρείας, αλλά συνιστά τη μόνη σταθερή λύση ούτως ώστε οι μοτοσυκλέτες μας να παραμείνουν προσβάσιμες στους Ευρωπαίους πελάτες, καθώς και για να διατηρήσουμε βιώσιμες τις δραστηριότητές μας στην Ευρώπη», επισημαίνει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.