Η Hewlett-Packard κοντά σε deal 10 δισ. δολαρίων

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο γίγαντας της τεχνολογίας βρίσκεται σε συζητήσεις με μια εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Η Hewlett Packard Enterprise (HPE) βρίσκεται σε συζητήσεις με την εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Thoma Bravo για την πώληση του τμήματος λογισμικού της, ελπίζοντας ότι το τίμημα θα κινηθεί από 8 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτουν πηγές που παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις έρχονται σε μια στιγμή που η διευθύνουσα σύμβουλος της HPE, Μεγκ Γουίτμαν, επιδιώκει να εστιάσει τη στρατηγική της αμερικανικής εταιρείας στα δίκτυα, την αποθήκευση, τα κέντρα δεδομένων, και λοιπές υπηρεσίες τεχνολογίας, ύστερα από τον περσινό χωρισμό της από τον κατασκευαστή ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτών HP.

Η HPE έχει λάβει προσφορές για το τμήμα λογισμικού που αγγίζουν τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια διαδικασία πώλησης την οποία διαχειρίζεται η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs Group.

Η Thoma Bravo έχει υποβάλλει τη μεγαλύτερη προσφορά μεταξύ των διαφόρων εταιρειών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που συζητούν με την HPE. Όμως, υπάρχουν ακόμα σοβαρές αποκλίσεις ως προς την αποτίμηση της αξίας των στοιχείων ενεργητικού που πωλούνται, και η συμφωνία δεν είναι σίγουρο ότι θα ολοκληρωθεί.

Άλλες εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που υπέβαλλαν προσφορές για το τμήμα λογισμικού της HPE είναι οι Vista Equity Partners Management, Carlyle Group, και TPG Capital.

Είναι πιθανό ότι η HPE θα στραφεί σε μια άλλη εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων εκτός της Thoma Bravo, ή ότι η Thoma Bravo θα αγοράσει μόνο ένα μέρος από το σύνολο των προς πώληση στοιχείων ενεργητικού.

Το τμήμα λογισμικού της HPE σημείωσε καθαρά έσοδα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2015, μειωμένα σε σχέση με τα 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια του 2014. Η εταιρεία δήλωσε ότι η ανάπτυξη των εσόδων στο τμήμα λογισμικού έχει πληγεί από μια στροφή της αγοράς προς προσφορές συνδρομητικού cloud.

Ένα μέρος του χαρτοφυλακίου λογισμικού της HPE προέκυψε από την ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγορά της Autonomy το 2011 και την ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγορά της Mercury Interactive το 2006.