Η Ιαπωνία απαγόρευσε τα drones στους… μεθυσμένους

Η Ιαπωνία απαγόρευσε τα drones στους… μεθυσμένους
Κυρώσεις θα επιβάλλονται επίσης σε αυτούς που, ακόμη και χωρίς να έχουν καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά, κάνουν επικίνδυνες μανούβρες, όπως απότομες καθόδους με τα drones τους.

Οι Ιάπωνες βουλευτές ψήφισαν σήμερα νόμο με τον οποίο απαγορεύεται και τιμωρείται η διακυβέρνηση μη επανδρωμένου, τηλεχειριζόμενου αεροπλάνου (drone) σε κατάσταση μέθης, λαμβάνοντας άλλο ένα μέτρο για την αποφυγή των ατυχημάτων που οφείλονται στα πολύ δημοφιλή αυτά μηχανήματα στη χώρα.

Το κείμενο, το οποίο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους Γερουσιαστές, προβλέπει την επιβολή μέγιστου προστίμου 300.000 γεν (περίπου 2.400 ευρώ) και ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους.

Κυρώσεις θα επιβάλλονται επίσης σε αυτούς που, ακόμη και χωρίς να έχουν καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά, κάνουν επικίνδυνες μανούβρες, όπως απότομες καθόδους με τα drones τους, καθώς προβλέπεται πρόστιμο που μπορεί να ανέλθει σε έως και 500.000 γεν.

Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν για τα drones βάρους άνω των 200 γραμμαρίων.

“Πιστεύουμε ότι η διακυβέρνηση ενός drone όταν κάποιος έχει πιει είναι κάτι που έχει την ίδια σοβαρότητα με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ”, διευκρίνισε στο AFP υπάλληλος του υπουργείου Μεταφορών.

Η Ιαπωνία έχει εδώ και αρκετά χρόνια υιοθετήσει σταδιακά έναν αυστηρό κανονισμό για τα μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα αεροπλάνα, απαγορεύοντας τελείως την χρήση τους πάνω από ευαίσθητες περιοχές (επίσημα κτίρια, αεροδρόμια, πυρηνικούς σταθμούς, εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020 κλπ.) όπως επίσης και πάνω από πλήθη.

Επίσης έχει επιβάλλει την χορήγηση ειδικής άδειας για κάθε πτήση τους στην πλειονότητα των αστικών περιοχών.