Η Ιαπωνία προχωράει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες – βάζοντας στην άκρη την πανδημία και την κοινή γνώμη

Η Ιαπωνία προχωράει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες – βάζοντας στην άκρη την πανδημία και την κοινή γνώμη
A pedestrian walks past a Tokyo 2020 Olympic and Paralympic Games logo on a decoration board in Tokyo on May 27, 2021. (Photo by Behrouz MEHRI / AFP) Photo: AFP

των Clay Chandler & Grady McGregor

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 υποτίθεται ότι θα ήταν μια εθνική γιορτή για την Ιαπωνία. Η διεξαγωγή των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο θα έδειχνε στον κόσμο την «αναζωογόνηση» της Ιαπωνίας από τον σεισμό, το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή που κατέστρεψαν τις βόρειες ακτές της στον Ειρηνικό το 2011 και θα αναδείκνυε την ανάκαμψη της χώρας από σχεδόν τρεις δεκαετίες οικονομικής στασιμότητας.

Τουλάχιστον, αυτό ήταν το μεγάλο όραμα που πρότεινε το 2013 η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Shinzo Abe, όταν υπέβαλε τη νικητήρια υποψηφιότητα της Ιαπωνίας για τη διοργάνωση των αγώνων.

Οκτώ χρόνια αργότερα, με τους Αγώνες να απέχουν μόλις 57 ημέρες, αυτή η αισιοδοξία έχει δώσει τη θέση της στις αλληλοκατηγορίες και τον φόβο. Ο Yoshihide Suga, διάδοχος του Abe, δεσμεύεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, οι οποίοι ήδη αναβλήθηκαν για έναν χρόνο λόγω της πανδημίας, θα ξεκινήσουν κανονικά στις 23 Ιουλίου, ανεξάρτητα από τον αγώνα της Ιαπωνίας να περιορίσει τον COVID-19 και την αυξανόμενη δημόσια αντίθεση στους Αγώνες.

Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προσπάθησαν να καθησυχάσουν το κοινό ότι έχουν λάβει προφυλάξεις για να διασφαλίσουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι ασφαλείς. Ο αριθμός του προσωπικού υποστήριξης και μέσων ενημέρωσης που επιτρέπεται να εισέλθουν στην Ιαπωνία για τη διοργάνωση έχει μειωθεί. Οι επισκέπτες θα υποβάλλονται σε εξετάσεις για τρεις ημέρες μετά την άφιξή τους και οι μετακινήσεις τους θα είναι περιορισμένες. Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε θεατές από το εξωτερικό.

Αλλά οι ψηφοφόροι δεν το δέχονται αυτό. Τις τελευταίες εβδομάδες, η εχθρότητα του κοινού προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα – μια δημοσκόπηση που διεξήχθη νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξε ότι το 83% των Ιαπώνων ψηφοφόρων πιστεύει ότι οι αγώνες πρέπει να ακυρωθούν ή να αναβληθούν.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι, προχωρώντας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Suga και οι σύμμαχοί του στο κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της χώρας κινδυνεύουν να δημιουργήσουν μια κρίση δημόσιας υγείας εξίσου θανατηφόρα με τις τραγωδίες του 2011. Αντί να αναδείξουν την ανανέωση της Ιαπωνίας, ισχυρίζονται οι επικριτές, οι πολιτικοί ηγέτες της Ιαπωνίας, με τα μάτια του κόσμου στραμμένα πάνω τους, απλώς αποδεικνύουν ότι παραμένουν το ίδιο άκαμπτοι, μυωπικοί και ανίκανοι όπως πάντα όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κρίσεις.

Οι Ιάπωνες φορολογούμενοι ήταν καχύποπτοι απέναντι στους Ολυμπιακούς Αγώνες ακόμη και πριν από την πανδημία. Όταν η ΔΟΕ ανέθεσε τους θερινούς Αγώνες στο Τόκιο το 2013, οι διοργανωτές είπαν ότι η διοργάνωση θα κόστιζε 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το 2019, η επίσημη εκτίμηση είχε εκτιναχθεί στα 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι οικονομικοί ελεγκτές της ιαπωνικής κυβέρνησης εκτίμησαν ότι το πραγματικό κόστος θα ήταν διπλάσιο, καθιστώντας το Τόκιο τους πιο ακριβούς θερινούς αγώνες που έχουν γίνει ποτέ. Η αναβολή των Αγώνων για το 2021 πρόσθεσε κι άλλα δισεκατομμύρια στον λογαριασμό.

Αλλά τους τελευταίους μήνες, η δημόσια επιφυλακτικότητα απέναντι στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει μετατραπεί σε εθνική εχθρότητα. Η αιτία του αρνητικού κλίματος είναι η περιορισμένη αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών προσπαθειών για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Η Ιαπωνία είχε μια πρώιμη επιτυχία στον περιορισμό του ιού. Όμως, από τις αρχές Μαρτίου η χώρα αντιμετωπίζει ένα θανατηφόρο «τέταρτο κύμα» στο οποίο ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπέρασε πρόσφατα το ρεκόρ των 7.000. Αυτό είναι χαμηλό σε σύγκριση με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία ή η Ινδία, αλλά υψηλό για τα κράτη της Ανατολικής Ασίας και της Ωκεανίας. Στην ανησυχία της κοινής γνώμης συμβάλλει το γεγονός ότι η εισαγωγή του εμβολιασμού στην Ιαπωνία ήταν η πιο αργή και αδέξια από όλες τις ανεπτυγμένες χώρες – μέχρι σήμερα, μόλις το 2% του πληθυσμού της Ιαπωνίας έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Η κυβέρνηση Suga ετοιμάζεται να παρατείνει μέχρι και λίγες εβδομάδες πριν από τους Αγώνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που περιορίζει τα ταξίδια και τις συναναστροφές στο Τόκιο και σε οκτώ νομούς, καλύπτοντας περίπου το 40% του πληθυσμού, όπου τα κρούσματα παραμένουν υψηλά. Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ John Coates διαβεβαίωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μπορούσαν να διεξαχθούν με ασφάλεια ακόμη και αν η ιαπωνική κυβέρνηση αφήσει τους κανόνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε ισχύ κατά τη διάρκεια των Αγώνων.