Η IBM δοκιμάζει τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να κάνει περιγραφή αγώνων ποδοσφαίρου!

Η IBM δοκιμάζει τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να κάνει περιγραφή αγώνων ποδοσφαίρου!
Photo: pixabay.com
Μετά το VAR στη διαιτησία, ίσως δούμε σε μερικά χρόνια μια ακόμη πολύ μεγάλη τεχνολογική αλλαγή στα γήπεδα.

του Jeremy Kahn

Η IBM δημιούργησε ένα σύστημα λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να περιγράφει την κάθε φάση από βίντεο αγώνων ποδοσφαίρου.

Το σύστημα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να παρακολουθεί ποδοσφαιριστές και να εντοπίζει πάσες, σέντρες, και σουτ στον στόχο. Για προεπιλεγμένα στιγμιότυπα βίντεο, μπορεί επίσης να ενσωματώνει σχολιασμό βάσει στατιστικών στοιχείων και βαθμολογίας των ομάδων που αντλούνται από μία βάση δεδομένων, ταιριάζοντας την πληροφορία με οτιδήποτε λαμβάνει χώρα στο βίντεο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βασίζεται στην προϋπάρχουσα δουλειά της εταιρείας πάνω σε λογισμικό που μπορεί αυτόματα να δημιουργήσει βίντεο με στιγμιότυπα αγώνων, όπου περιλαμβάνονται οι καλύτερες φάσεις αθλητικών γεγονότων όπως αναμετρήσεις τένις και γκολφ.

Η εταιρεία είναι ο επίσημος συνεργάτης τεχνολογίας για διάφορα τουρνουά Grand Slam στο τένις, συμπεριλαμβανομένου του Wimbledon και του Αμερικανικού Open, καθώς και του τουρνουά Masters PGA.

«Το ποδόσφαιρο αποτελεί μια μεγαλύτερη πρόκληση, ως προς το τι μπορεί να συμβεί στον αγωνιστικό χώρο και ως προς τον αριθμό των παικτών που πρέπει να παρακολουθεί το σύστημα» λέει ο John R. Smith, επικεφαλής τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης της IBM A.I. Research.

Το λογισμικό, το οποίο σύμφωνα με τον Smith παραμένει για την ώρα σε ερευνητικό στάδιο, «εκπαιδεύθηκε» σε βίντεο 50 περίπου αγώνων ποδοσφαίρου και στον σχολιασμό τους ανά φάση. Βασίστηκε, δηλαδή, στο μοντέλο ‘end-to-end’, όπου το σύστημα λαμβάνει το βίντεο ως input και προσπαθεί να προβλέψει τον σωστό σχολιασμό ανά φάση ως output.

Η εταιρεία έκανε επίδειξη του συστήματος για πρώτη φορά δημοσίως στο συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης Neural Information Processing Systems στο Βανκούβερ του Καναδά την περασμένη εβδομάδα. Σε μια επίδειξη πάνω σε πέντε σύντομα κλιπ που το σύστημα δεν είχε δει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του, το λογισμικό είχε καλή απόδοση, αν και επέδειξε μια τάση επανάληψης των ίδιων φράσεων, όπως π.χ. «κάνει τη σέντρα», πιο συχνά απ’ ό,τι θα έκανε ένας ανθρώπινος σχολιαστής. Επίσης, μπέρδεψε τουλάχιστον μία φορά την κάθετη πάσα μπροστά προς τον επιθετικό με την παράλληλη σέντρα από τη μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη.

«Γενικά, πρόκειται ακόμα για work in progress» είπε ο Smith.

Ένα πράγμα που δεν κάνει το σύστημα, πάντως, είναι να αλλάζει τον τόνο της φωνής. Για παράδειγμα, το γκολ περιγράφεται με την ίδια μονότονη ομιλία του υπολογιστή όπως περιγράφεται ένα σουτ που καταλήγει στις …κερκίδες. Δεν υπάρχει πουθενά, δηλαδή, η βραζιλιάνικου στυλ ενθουσιώδης περιγραφή του «ΓΚΟΟΟΟΟΛ!».

«Ναι, πράγματι, σκεφτόμαστε να ενσωματώσουμε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό στο μέλλον» κατέληξε ο Smith.

Πηγή: fortune.com