Οι ειδικοί ζητούν καθολική χρήση μάσκας – Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στην Αττική;

Οι ειδικοί ζητούν καθολική χρήση μάσκας – Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στην Αττική;
Γυναίκα φορώντας μάσκα προστασίας περπατά στο κέντρο της Αθήνας, Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020. Από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα υπέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 70χρονος που κατέληξε από επιπλοκές του κορονοϊού στο νοσοκομείο της Καστοριάς. Πρόκειται για το έκτο θύμα του κορονοϊού στη χώρα μας, το οποίο καταλήγει σε ΜΕΘ μετά από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας που οδηγούν σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Η επίσημη ενημέρωση για τον νέο αυτό θάνατο θα γίνει στις 6 το απόγευμα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά το μίνι lockdown σε Αχαΐα και Γιάννενα που ανακοινώθηκε χτες, το ζήτημα με την καθολική χρήσης μάσκας και στην Αθήνα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Καθολική χρήση της μάσκας ζητούν οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.

Ειδικότερα, μετά το μίνι lockdown σε Αχαΐα και Γιάννενα που ανακοινώθηκε χτες, το ζήτημα με την καθολική χρήσης μάσκας και στην Αθήνα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Βέβαια οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Άλλοι θεωρούν πως αυτό το μέτρο έπρεπε ήδη να εφαρμοστεί στην πρωτεύουσα και άλλοι πιστεύουν πως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όταν μιλάμε για μία πόλη εκατομμυρίων κατοίκων.

Αχαϊα, Γιάννενα vs Αττική: Ποια είναι η διαφορά στην καθολική χρήση μάσκας

Σε κάθε περίπτωση χτες οι ειδικοί εξήγησαν γιατί δεν μπορεί να έχει την ίδια εφαρμογή η καθολική χρήση της μάσκας σε περιοχές όπως τα Γιάννενα και η Αχαΐα με την Αττική.

Οι επιδημιολόγοι, σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του MEGA, Γιάννη Χρηστάκο, αναφέρουν στην κυβέρνηση ότι η περίπτωση της Αττικής είναι πολύ διαφορετική. Είναι πολύ μεγαλύτερος ο πληθυσμός, διαφορετική η δομή, είναι σαν να συνορεύουν η Πάτρα, τα Γιάννενα και πολλές άλλες πόλεις μαζί. Γι’ αυτό τόσο οι επιστήμονες όσο και το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας δεν θα αποδώσει στην Αττική.

Η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο ωστόσο είναι πολύ δύσκολη, γι’ αυτό στο τραπέζι υπάρχει το lockdown από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί αν τα κρούσματα αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες.

Σήμερα μάλιστα αρκετοί επιστήμονες εξέθεσαν την άποψή τους για το αν ήρθε και η ώρα της Αττικής ώστε να…. Φορέσει τη μάσκα της.

Τα μέτρα του lockdown έχουν μέσα στο «πακέτο» και την καθολική χρήση μάσκας

Στις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού που οδήγησαν και σε mini lockdown σε Αχαΐα και Ιωάννινα αναφέρθηκε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος.

«Είχαμε σημαντική ροή νέων κρουσμάτων στην Πάτρα, ενώ εδώ και καιρό είχαμε πολύ λίγα κρούσματα. Δεν υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που είναι περιορισμένη από την υπόλοιπη χώρα. Η διασπορά ήταν βέβαιο ότι θα συμβεί. Η Πάτρα είναι μια φοιτητούπολη, ο κόσμος μετακινείται. Έχουν χαλαρώσει και τα μέτρα. Έχουμε μέχρι στιγμής την τελευταία εβδομάδα 57 κρούσματα, αλλά η δυναμική είναι ανησυχητική καθώς έχουμε αύξηση και διασπορά. Είναι mini lockdown, δεν είναι το δεκαπενθήμερο που συνηθίσαμε, καθώς όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε ότι ο βασικός χρόνος αναπαραγωγής του ιού είναι οι 7-10 μέρες», ανέφερε ο κ. Γώγος.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί σε Γιάννενα και Αχαΐα υιοθετήθηκε το μέτρο της μάσκας παντού, ενώ στην Αθήνα όχι, ο κ. Γώγος είπε ότι: «Τα μέτρα του lockdown, έχουν μέσα στο “πακέτο” και την καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Θα δούμε αν θα έρθει η καθολική χρήση μάσκας στην Αθήνα

Στην Αθήνα η οδηγία είναι αν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον να φοράμε μάσκα. Θα δούμε αν θα έρθει η καθολική χρήση μάσκας στην Αθήνα. Μέχρι τη Δευτέρα θα δούμε αν έχουν αποδώσει τα μέτρα, και αν όχι θα εξετάσουμε και αυτό το μέτρο».

Σχετικά με το σενάριο να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης νωρίτερα από τα μεσάνυχτα και του πώς αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί ανά περιοχή, ο κ. Γώγος είπε ότι: «Υπάρχει το μέτρο των περιορισμών κατά περιοχή, αλλά σε έναν ιστό όπως η Αθήνα αν κλείσεις μια περιοχή θα μεταφέρεις τον κόσμο στην άλλη. Δεν υπάρχει συζήτηση αυτή τη στιγμή να κλείνει η εστίαση στις 10. Θα τα δούμε όλα την άλλη εβδομάδα».

Μικρή η πιθανότητα μετάδοσης αν φορούν όλοι μάσκα

Μιλώντας σχετικά με τις μάσκες, και κατά πόσο τελικά μας προστατεύουν, ο ίδιος τόνισε ότι: «100% προστασία δεν υπάρχει ποτέ. Εξαρτάται από το ιικό φορτίο σε ένα χώρο, κυρίως αν ο χώρος είναι τελείως κλειστός και δεν αερίζεται. Είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο αν την φορούν όλοι. Η πιθανότητα μετάδοσης ελαττώνεται πολύ και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξαφανιστεί».

Παγώνη: Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα θα έπρεπε να έχουμε μάσκα παντού

Ανησυχητική χαρακτήρισε την κατάσταση με την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε, « η κατάσταση είναι σταθεροποιήσιμη αλλά ανησυχητική, καθώς από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να γίνει μη ελεγχόμενη».

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας «και σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική και όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα». Μάλιστα, μιλώντας στον Σκάι, συνέστησε στους πολίτες να μην περιμένουν να γίνει υποχρεωτικό το μέτρο, αλλά να αποφασίσει ο καθένας για τον εαυτό του και να φορά μάσκα παντού για να προφυλαχθεί.

Σύμφωνα δε με την κ. Παγώνη, σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται με Covid-19, -συνολικά και όχι σε ΜΕΘ, γύρω στα 630 άτομα.

Λινού: Δεν έχει λογική που δεν έχει εφαρμοστεί η καθολική χρήση της μάσκας

Μιλώντας στον ANT1 και  Αθηνά Λινού εστίασε στο μέτρο της υποχρεωτικής χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στην Αττική.

«Δεν ξέρω γιατί δεν το υιοθετεί η Πολιτεία. Μήπως για να μην φοβηθεί ο κόσμος. Δεν έχει λογική, πρέπει να προστατευτεί ο κόσμος. Έτσι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία και μην κινδυνεύσουν ζωές».

Επίσης  αναφέρθηκε στην ακύρωση των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου τονίζοντας πως αποτελεί ορθό μέτρο και εξηγώντας:

«Οι οπλίτες θα υπακούσουν τα παιδιά όχι. Πώς θα φτιάξεις αποστάσεις 2 μέτρων στις παρελάσεις; Οι γονείς θα πάνε να δουν τα παιδιά τους και θα συνωστισθούν για να τα καμαρώσουν. Θα έχουμε έναν εορτασμό, που είναι σημαντικός ο εθνικός εορτασμός και μιλάει στην καρδιά όλων των Ελλήνων, αλλά μετά θα θρηνήσουμε θύματα».

Γεωργιάδης: Ούτε lockdown, ούτε κλείσιμο της εστίασης

Για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Όσον αφορά τα μέτρα για την Αττική που παραμένει το επίκεντρο του κορωνοϊού, ο κ. Γεωργιάδης  είπε ότι θα υπάρξει πολύ αναλυτική ανακοίνωση από το Νίκο Χαρδαλιά, αλλά δεν θα ανακοινώσει κάτι καινούριο.

Όπως είπε, έχει έρθει το δεύτερο κύμα πανδημίας στην Ευρώπη και η Ελλάδα εξακολουθεί να πάει πολύ καλά.

Τόνισε, δε, ότι δεν υπάρχει θέμα γενικού lockdown στην Ελλάδα, ούτε να κλείσει η εστίαση στην Αττική.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι τοπικό lockdown στην Αττική είναι πολύ δύσκολο να γίνει, επειδή θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην οικονομία.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν τον Μάιο. Όλοι έχουμε κουραστεί. Δεν υπάρχει ζήτημα lockdown. Δεν υπάρχει ζήτημα διάστασης με την επιτροπή των ειδικών.»

Τέλος, επεσήμανε ότι αν το ζητήσουν οι επιστήμονες, θα γίνει καθολική χρήση της μάσκας.