Η «ιδιοκτησία» του προγράμματος και η επαναφορά της ρευστότητας

Η «ιδιοκτησία» του προγράμματος και η επαναφορά της ρευστότητας
European Central Bank president Mario Draghi arrives for a news conference at the ECB headquarters in Frankfurt, Germany, September 3, 2015. The European Central Bank said on Thursday it was holding its 60 billion euro a month asset purchase limit unchanged but raised the amount of any one issue it could buy to 33 percent from 25 percent. REUTERS/Ralph Orlowski - RTX1QWNS

Μόνο με μεταρρυθμίσεις θα επανέλθει η ομαλότητα της ελληνικής οικονομίας, ήταν το μήνυμα της ΕΚΤ – Ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες.

Με τον πιο σαφή τρόπο ο επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η ψήφιση και μόνο του Μνημονίου δεν αρκεί για να ανοίξουν και πάλι οι κρουνοί της ρευστότητας. Ο Μάριο Ντράγκι είπε καθαρά ότι αυτό που θα βγάλει την Ελλάδα από την πιστωτική απομόνωση της ΕΚΤ είναι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και η ισχυρή ένδειξη ότι οι ελληνικές αρχές έχουν την «ιδιοκτησία» του, δηλαδή, δεν θα κατηγορούν τους «κακούς» δανειστές ότι επιβάλλουν τα μέτρα.

Για να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα πρέπει, σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι:

-να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, επιτυχώς

-να αρθεί το waiver, δηλαδή να γίνονται και πάλι αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για να δανείζονται οι ελληνικές τράπεζες απευθείας από την ΕΚΤ και όχι από τον ακριβότερο ELA

-να μειωθεί κάτω από το 33% το ποσοστό των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ στο σύνολο των ελληνικών τίτλων που διαπραγματεύονται στις αγορές

-να ολοκληρωθεί η Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA), προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κίνδυνος στη διαχείρισή του, καθώς σε περίπτωση που το χρέος δεν κριθεί βιώσιμο στην εξυπηρέτησή του, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να αγοράσει ομόλογα.

Η προειδοποίηση Ντράγκι, έρχεται ταυτόχρονα με την ηχηρή προειδοποίηση του ΔΝΤ, το οποίο δια του εκπροσώπου του έστειλε μήνυμα ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα, εάν δεν υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του χρέους, αλλά και απτές αποδείξεις ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν.

Τα μηνύματα έχουν ιδιαίτερη σημασία ενόψει των εκλογών και του σχηματισμού νέας κυβέρνησης, αφού εάν η χώρα «ξανακυλήσει», κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με το ίδιο σκηνικό που αποκάλυψε ο Μάριο Ντράγκι: οι Έλληνες καταθέτες βρέθηκαν ένα βήμα πριν από το «κούρεμα» των αποταμιεύσεων. Η πρόταση ήταν μέχρι και την τελευταία στιγμή στο τραπέζι του Eurogroup και απετράπη μετά από την πίεση της ΕΚΤ.

Μένει, ωστόσο, να αποκαλυφθεί τις επόμενες ημέρες, ποιός έφερε την πρόταση για κούρεμα καταθέσεων στο τραπέζι των συζητήσεων.