Η ύφεση είναι «το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε» για να ελέγξουμε τον πληθωρισμό, λέει ο πρόεδρος της JPMorgan

Η ύφεση είναι «το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε» για να ελέγξουμε τον πληθωρισμό, λέει ο πρόεδρος της JPMorgan
05 March 2022, Hamburg: A woman stands in line at a stall holding the cash for her purchase. Inflation in the euro zone has risen to a record high, driven by energy costs. Photo: Jonas Walzberg/dpa (Photo by Jonas Walzberg / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν αυξήσει τα επιτόκια πέντε φορές φέτος σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, αλλά μέχρι στιγμής οι προσπάθειές τους δεν έχουν αποδειχθεί τόσο καρποφόρες όσο θα ήθελαν οι οικονομολόγοι.

Του Will Daniel

Οι Αμερικανοί καταναλωτές ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουν μια ύφεση, αν θέλουν να εξαφανιστεί επιτέλους ο πληθωρισμός.

Τουλάχιστον αυτό δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος και COO της JPMorgan, Daniel Pinto.

«Νομίζω ότι το να βάλουμε τον πληθωρισμό πίσω στο …κουτί του είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο Pinto στο CNBC, υποστηρίζοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ακόμη και όταν η οικονομία επιβραδύνεται. «Αν αυτό προκαλέσει μια ελαφρώς βαθύτερη ύφεση για ένα χρονικό διάστημα, αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε».

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν αυξήσει τα επιτόκια πέντε φορές φέτος σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, αλλά μέχρι στιγμής οι προσπάθειές τους δεν έχουν αποδειχθεί τόσο καρποφόρες όσο θα ήθελαν οι οικονομολόγοι.

Το συνηθέστερο μέτρο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), αυξήθηκε κατά 8,2% σε σχέση με πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Αν και αυτό είναι σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα κάτω από το υψηλό 40 ετών του Ιουνίου (9,1%), εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από το ποσοστό-στόχο της Fed που είναι 2%.

Και ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις πιο ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, έφτασε το δικό του νέο υψηλό 40 ετών μόλις τον περασμένο μήνα, προσδίδοντας βαρύτητα στο επιχείρημα ότι ο πληθωρισμός «εδραιώνεται» στην οικονομία.

Τα σχόλια του Pinto είναι από την πλευρά των γερακιών, και ο ίδιος έρχεται να προστεθεί σε άλλους, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Larry Summers και ο πρόεδρος του Queens’ College του Κέιμπριτζ, Mohamed El-Erian.

Αλλά δεν πιστεύουν όλοι οι κορυφαίοι οικονομολόγοι και επιχειρηματίες ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει ή ότι η Fed θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Από τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Barry Sternlicht έως τον καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστημίου Howard, William Spriggs, υπάρχει μια αυξανόμενη …χορωδία επικριτών που υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός ήδη μειώνεται και ότι η Fed θα πρέπει να διακόψει τις αυξήσεις των επιτοκίων της πριν προκαλέσει μια μεγάλη ύφεση.

Τη Δευτέρα, ο COO της JPMorgan, Pinto, επέπληξε αυτή τη νέα ομάδα ήπιων παρατηρητών της Fed, αναφερόμενος στην εμπειρία του ως παιδί στην Αργεντινή ως απόδειξη ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη Fed.

Η Αργεντινή αντιμετώπισε ιστορικά έναν από τους χειρότερους πληθωρισμούς στον κόσμο. Τον Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, οι τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκαν κατά 83% σε ετήσια βάση στη χώρα. Και μεταξύ 1944 και 2015, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός της Αργεντινής ήταν 204%.

Ο Pinto αναφέρθηκε σε αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία στο νοτιοαμερικανικό κράτος, όπου, όπως είπε, η αξία του αργεντίνικου πέσο άλλαζε τόσο γρήγορα λόγω του πληθωρισμού που οι εργαζόμενοι μπορούσαν να χάσουν έως και το 20% της αξίας του μισθού τους σε μία μόνο ημέρα, αν δεν έσπευδαν να αλλάξουν τα χρήματά τους σε δολάρια ΗΠΑ.

Ο Pinto είπε ότι όταν μεγάλωνε, τα σούπερ μάρκετ αναγκάζονταν να προσλαμβάνουν «στρατιές ανθρώπων» για να αναγράφουν τις τιμές των προϊόντων σε ωριαία βάση ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού.

«Στο τέλος της ημέρας, έπρεπε να αφαιρέσουν όλες τις ετικέτες και να ξεκινήσουν πάλι από την επόμενη ημέρα», είπε.

Η εμπειρία του Pinto με τις καταστροφικές συνέπειες του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού τον έχει οδηγήσει στο να πιστεύει ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι επιθετικές όταν καταπολεμούν την άνοδο των τιμών καταναλωτή, διότι αν δεν το κάνουν, ο πληθωρισμός μπορεί να εδραιωθεί στην οικονομία, όπως συνέβη στην Αργεντινή και σε μικρότερο βαθμό στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’70 και του ’80.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διαφωνώ όταν οι άνθρωποι λένε, ‘Η Fed είναι πολύ επιθετική’», δήλωσε ο Pinto.

Και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια στο ανώτατο όριο του 5%, σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα σημερινά επίπεδα. Αν το κάνει αυτό, θα αυξήσει την ανεργία και θα θέσει επιτέλους τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Πηγή: fortune.com