Η ύφεση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει επηρεάσει ακόμα έναν τομέα: τους απατεώνες

Η ύφεση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει επηρεάσει ακόμα έναν τομέα: τους απατεώνες
pexels

του Marco Quiroz-Gutierrez

Καθώς οι τιμές για τα πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα έχουν πέσει κατά τη διάρκεια ενός ευρέως διαδεδομένου «χειμώνα» στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, οι απατεώνες κατάφεραν να κλέψουν μόλις 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, το 65% του ποσού που έκλεψαν από τον Ιανουάριο έως το τέλος Ιουλίου του περασμένου έτους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την εταιρεία δεδομένων blockchain Chainalysis.

Ο συνολικός αριθμός μεμονωμένων μεταφορών σε λογαριασμούς απατεώνων είναι επίσης ο χαμηλότερος εδώ και τέσσερα χρόνια, έγραψε η Chainalysis στην έκθεση, υποδηλώνοντας ότι λιγότεροι επενδυτές εξαπατούνται από ποτέ.

Ένας από τους κύριους λόγους, υποστηρίζει η εταιρεία, είναι η δραματική πτώση των τιμών ορισμένων από τα πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα. Τα δύο πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα, το Bitcoin και το Ethereum, έχουν μειωθεί περισσότερο από 60% το καθένα από τα υψηλά τους τον περασμένο Νοέμβριο και άλλα ακόμη περισσότερο.

Η πτώση των τιμών σημαίνει ότι πιθανώς υπάρχουν λιγότεροι επενδυτές που εισέρχονται στην αγορά αυτή τη στιγμή για πρώτη φορά, γράφει η Chainalysis – και, κατ’ επέκταση, λιγότεροι ευκολόπιστοι αρχάριοι για τους απατεώνες για να δελεάσουν με την τυπική τους υπόσχεση για γρήγορες και υπέρογκες αποδόσεις.

Υπήρξαν επίσης λιγότερες απάτες μεγάλης διάρκειας, οι οποίες τείνουν να αυξάνουν το συνολικό ποσό που κλέβεται μέσα σε ένα χρόνο. Το 2019, το PlusToken, ένα σύστημα πυραμίδας που παρουσιάζεται ως πορτοφόλι και ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων της Νότιας Κορέας, κέρδισε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια από εκατομμύρια ανθρώπους. Και πέρυσι, οι απατεώνες πίσω από το Finiko, ένα σχέδιο Ponzi που στοχεύει κυρίως Ρωσόφωνους, έκλεψαν περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές.

Η μεγαλύτερη απάτη μέχρι στιγμής φέτος ήταν μια πλατφόρμα επενδύσεων κάνναβης που ονομάζεται JuicyFields.io, η οποία έκλεψε 273 εκατομμύρια δολάρια από ανυποψίαστους επενδυτές, σύμφωνα με την Chainalysis. Αυτό ήταν μόλις το 24% της λείας της μεγαλύτερης απάτης του περασμένου έτους, του Finiko, που πέτυχε από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2021, αναφέρει η έκθεση.

Αν και οι απάτες δεν έχουν εξαπατήσει τόσους πολλούς επενδυτές φέτος, τα χακαρίσματα έχουν αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη απειλή για τους επενδυτές μέχρι στιγμής το 2022. Από τον Ιανουάριο έως το τέλος Ιουλίου, οι χάκερ έκλεψαν 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια από υπηρεσίες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι. Η έκθεση, η οποία καλύπτει μόνο μέχρι τα τέλη Ιουλίου, δεν περιελάμβανε δύο από τις μεγαλύτερες εισβολές που συνέβησαν αυτόν τον μήνα, δηλαδή το χακάρισμα ύψους 190 εκατομμυρίων δολαρίων στο cross-chain bridge Nomad και ένα χακάρισμα 5 εκατομμυρίων δολαρίων που επηρέασε τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια Phantom, Slope και Trust.

Οι απάτες δεν ήταν τόσο αποτελεσματικές μέχρι στιγμής το 2022, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανέφερε η Chainalysis.

«Με δεδομένες τις τεράστιες αυξήσεις στα κλεμμένα κεφάλαια, δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας», αναφέρει η έκθεση. «Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί και να βελτιώσουν την ικανότητά τους να καταπολεμούν το έγκλημα που βασίζεται στα κρυπτονομίσματα».

Πηγή: Fortune.com