Οι ηγέτες της Robinhood μείωσαν κατά 90% τους μισθούς τους και έγιναν δισεκατομμυριούχοι

AFP

Τον Απρίλιο του 2021, ο Βλαντ Τένεφ και ο Μπαϊγιού Μπατ, οι δύο ιδρυτές της πλατφόρμας διαδικτυακών συναλλαγών Robinhood, περιέκοψαν τις αποδοχές τους κατά 90%, στα 34.248 δολ. τον χρόνο. Αντ’ αυτού, θα λάβουν περισσότερες μετοχές. Η περιστολή αυτή της αμοιβής, που έφτασε στο σημείο να είναι ισόποση με όσα εσοδεύει ένας μέσος Αμερικανός, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας απόπειρας «δημοκρατικοποίησης» της εταιρείας και των διαδικασιών της.

Ο Τένεφ, ο οποίος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Robinhood, και ο Μπατ έχουν, όμως, πλέον ποσοστό μετοχών αξίας τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Οι δυο τους, κάποτε συγκάτοικοι στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, είναι επίσης έτοιμοι να «συλλέξουν» επιπλέον εκατοντάδες εκατομμύρια το χρηματιστήριο. Ο πλούτος τους αντιπροσωπεύει την ανερχόμενη επιτυχία της Robinhood, την πλατφόρμα συναλλαγών που ξεκίνησαν οι δύο το 2013 για χάρη των μικρομετόχων. 

Η εταιρεία, με έδρα το Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια, θα μπορούσε να φτάσει σε κεφαλαιοποίηση έως και τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια στην επικείμενη IPO, με βάση τις συναλλαγές που διενεργούνται στη δευτερογενή αγορά, δήλωσε ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence David Ritter τον Μάρτιο. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι περιουσίες τους να γίνουν αρκετές φορές μεγαλύτερες όταν οι μετοχές αρχίσουν να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στον δείκτη Nasdaq της Wall Street.