Η Υγεία του πλανήτη καθορίζει την τύχη της ανθρωπότητας

Η Υγεία του πλανήτη καθορίζει την τύχη της ανθρωπότητας
ANKARA, TURKIYE - FEBRUARY 21: A woman wears a face mask in Ankara, Turkiye on February 21, 2022.March 11, 2020, when the first case was seen in Turkiye, was also the day when Covid-19 has been declared a "global pandemic" by the World Health Organization (WHO). In order to prevent the spread of the coronavirus in Turkiye, as in many countries in the world, in the last two years, various measures such as stopping flights, curfew, distance education, temporarily closing places such as cafes and restaurants, canceling public events have been taken. Masks, one of the leading protection methods against the epidemic, have become a part of our lives in the past two years. Evrim Aydin / Anadolu Agency (Photo by Evrim Aydin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2022 είναι «Ο πλανήτης μας, η υγεία μας». Η φετινή επιλογή έχει ως στόχο να κατευθύνει την παγκόσμια προσοχή προς την ευημερία του πλανήτη και των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν.

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου η ανθρωπότητα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας όπου δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε σημαντικά προβλήματα δημόσιας Υγείας που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες ανά τον κόσμο. Μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια ο τομέας της Υγείας έχει βρεθεί στο επίκεντρο, αφού η πανδημία κατέδειξε πως οι επενδύσεις σε επιστημονικές έρευνες είναι κρίσιμες για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2022 είναι «Ο πλανήτης μας, η υγεία μας». Η φετινή επιλογή έχει ως στόχο να κατευθύνει την παγκόσμια προσοχή προς την ευημερία του πλανήτη και των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν.

Να σημειωθεί ότι η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν είναι τυχαία, δεδομένου ότι η 7η Απριλίου είναι η μέρα σύστασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενός εξειδικευμένου θεσμικού φορέα του ΟΗΕ αρμόδιου για θέματα Υγείας, ο οποίος ασκεί πιέσεις προς την παγκόσμια κοινότητα προκειμένου να αναλάβει επείγουσα δράση για την δίκαιη και ίση πρόσβαση όλων στα εθνικά συστήματα υγείας των Κρατών στα οποία διαμένουν. Στις αρμοδιότητες του περιλαμβάνονται η υποστήριξη της καθολικής περίθαλψης, η παρακολούθηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, ο συντονισμός της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.

Στα δε επιτεύγματά του συγκαταλέγονται η εξάλειψη της ευλογιάς, η σχεδόν ολική εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η ανάπτυξη του εμβολίου για τον Έμπολα. Ωστόσο, έχει ακόμη να δώσει πολλές μάχες για την αντιμετώπιση του covid-19 , για την αναχαίτιση μεταδοτικών ασθενειών, όπως ο HIV/AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση, καθώς επίσης και για την αντιμετώπιση μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως οι καρδιολογικές παθήσεις και ο καρκίνος.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως η υγεία θεωρείται βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και κάθε άνθρωπος, σε κάθε σημείο του πλανήτη πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης. Η Καθολική Κάλυψη Υγείας μέχρι το 2030, είναι το ζητούμενο για όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Η Παγκόσμια Υγεία σε αριθμούς

  • Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
  • 7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίως για την υγεία.
  • 371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
  • 97 εκατ. πρόωρους θανάτους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
  • Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λίγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.
  • Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
  • Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.
  • 5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.
  • 1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.
  • 80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.
  • Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.
  • 5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).
  • 800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).

Τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό

Με την πανδημία να βρίσκεται σε εξέλιξη, εκτός από τον εμβολιασμό, εξίσου απαραίτητη είναι και η σωστή διατροφή. Επιλέγοντας τροφές με θρεπτικά συστατικά που συμβάλουν στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενισχύουμε τον οργανισμό μας ώστε να είναι σε θέσει να αμυνθεί όταν προσβληθεί από τον ιό.

Σύμμαχοι μας είναι:

  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D: Ο ρόλος της βιταμίνης D είναι πολύ σημαντικός για την προστασία του ανοσοποιητικού. Βιταμίνη D περιέχουν μεγάλα ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός τα αβγά, το μουρουνέλαιο κ.ά. Σημαντική επίσης είναι και η έκθεση στον ήλιο – προσώπου και χεριών- για 10-15 λεπτά την ημέρα για την επαρκή σύνθεση των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη D.
  • Γιαούρτι, κεφίρ, τροφές πλούσιες σε προβιοτικά.
  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: Ένας τρόπος για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας είναι να εντάξετε στο καθημερινό διατροφικό πλάνο τροφές με βιταμίνη C όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, φράουλες, γκρέιπ φρουτ, πιπεριές κ.ά. Η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων καταπολεμώντας τις λοιμώξεις αποτελεσματικά.