Η IKEA αναστέλλει τις δραστηριότητές της σε Ρωσία και Λευκορωσία – Στον “αέρα” 15.000 υπάλληλοι

Η IKEA αναστέλλει τις δραστηριότητές της σε Ρωσία και Λευκορωσία – Στον “αέρα” 15.000 υπάλληλοι
A picture shows the logo of a Scandivanian furniture chain store Ikea, on January 13, 2021 in Saint-Herblain, outside of the city of Nantes. (Photo by LOIC VENANCE / AFP) Photo: AFP

Ο σουηδικός κολοσσός επίπλων Ikea ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των δραστηριοτήτων του στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, μια κίνηση που επηρεάζει σχεδόν 15.000 υπαλλήλους, 17 καταστήματα και 3 σημεία παραγωγής.

«Ο πόλεμος έχει τεράστιο ανθρώπινο αντίκτυπο και μεταφράζεται επίσης σε σοβαρή διατάραξη της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίου, λόγους για τους οποίους οι εταιρίες του ομίλου αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τις δραστηριότητες της Ikea στη Ρωσία», ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αναστολή αυτή αφορά κυρίως τη Ρωσία, όπου ο σουηδικός όμιλος έχει παρουσία από το 2000 και είναι από τους βασικούς Δυτικούς εργοδότες. Στη Λευκορωσία υπάρχουν μερικοί μόνο προμηθευτές και η εταιρία δεν έχει καταστήματα, σύμφωνα με την Ikea.

«Ο καταστροφικός πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια ανθρώπινη τραγωδία και η βαθύτερή μας συμπόνια και ανησυχία μας στρέφεται στα εκατομμύρια ανθρώπων που επηρεάζονται», ανέφερε ο όμιλος.

«Οι αποφάσεις αυτές θα έχουν άμεσο αντίκτυπο σε σχεδόν 15.000 εργαζομένους και οι επιχειρήσεις του ομίλου θα διασφαλίσουν την ασφάλεια απασχόλησης και εσόδων, προσφέροντας στήριξη προς εκείνους και τις οικογένειές τους», ανέφερε ο σουηδικός κολοσσός, που είναι η υπ’ αριθμόν 1 εταιρία του κλάδου.

Ενώ τα καταστήματα που λειτουργεί η εταιρία συμμετοχών Ingka συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων που επηρεάζονται (12.000), η Ikea έχει σχεδόν 2.500 υπαλλήλους στο κομμάτι της παραγωγής, με τρία εργοστάσια στη Ρωσία, που παράγουν κυρίως για την τοπική αγορά.

Σύμφωνα με τον όμιλο, 47 προμηθευτές στη Ρωσία και 10 στη Λευκορωσία επηρεάζονται επίσης από την απόφαση, που κλείνει την πόρτα σε κάθε εισαγωγή-εξαγωγή από ή προς τις δύο χώρες.

Πριν από την ανακοίνωση αυτή, η Ikea είχε δηλώσει αρχικά ότι θα κρατούσε ανοικτά τα καταστήματα στη χώρα, δήλωση η οποία προκάλεσε επικρίσεις στη Σουηδία.