Η Ikea ελπίζει ότι θα γίνετε συνδρομητής …επίπλων

Η Ikea ελπίζει ότι θα γίνετε συνδρομητής …επίπλων
Photo:

Αυτό είναι το νέο επιχειρηματικό στοίχημα της σουηδικής εταιρείας. 

του David Meyer

Η Ikea βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης – κομμάτι της οποίας είναι και οι πρόσφατες περικοπές στις θέσεις εργασίας.

Τι ακολουθεί για τον κολοσσό των επίπλων; Απ’ ό,τι φαίνεται …οι συνδρομές επίπλων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η σουηδική εταιρεία θα αρχίσει να εφαρμόζει πιλοτικά ένα πρόγραμμα leasing επίπλων – στοχεύοντας αρχικά στους εταιρικούς πελάτες. Στο πλαίσιο του προγράμματος, προϊόντα που μισθώθηκαν προηγουμένως θα «φρεσκάρονται» εάν χρειάζεται και θα πωλούνται εκ νέου.

Σύμφωνα με τον Torbjörn Lööf, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Inter Ikea που κατέχει το γνωστό εμπορικό σήμα, η κίνηση αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για «κλιμακούμενες συνδρομητικές υπηρεσίες» στο μέλλον.

Ο Lööf είπε ότι η εκ νέου χρήση των προϊόντων θα βοηθήσει την Ikea να μειώσει το κλιματικό της αποτύπωμα κατά 15% σε απόλυτους όρους. Και προσέθεσε ότι η εταιρεία ήδη σχεδιάζει καναπέδες που θα ανακυκλώνονται ευκολότερα.

Η Ikea επενδύει σε αιολικά πάρκα και δάση, στο πλαίσιο των δράσεων αειφορίας που υλοποιεί, και ελπίζει το αποτύπωμά της ως προς το διοξείδιο του άνθρακα να είναι αρνητικό μέχρι το 2030 – με άλλα λόγια, πρόθεσή της είναι να δημιουργεί λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ αυτό που απορροφά.

Εκτός από την ενίσχυση της «πράσινης» ταυτότητάς της εταιρείας, ο μετασχηματισμός της Ikea περιλαμβάνει την ενίσχυση των διαδικτυακών λειτουργιών της. Η εταιρεία επένδυσε ακόμη σε πάνω από δέκα νέα κέντρα διανομής το τελευταίο οικονομικό έτος, ενώ παράλληλα στήνει περισσότερα καταστήματα που βρίσκονται στο κέντρο πόλεων.

Ο Lööf, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα των Financial Times, θέλει η εταιρεία του να κατακτήσει τον «φυσιακό» χώρο (συνδυασμός των λέξεων «φυσικός» και «ψηφιακός»), εκεί όπου ο κόσμος των φυσικών καταστημάτων συναντά τον ψηφιακό κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Πέρα από το online shopping, αυτή η πρόθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Ikea σημαίνει ότι η εταιρεία θα υιοθετήσει σταδιακά και την εικονική πραγματικότητα.

Δείτε ακόμη: «ΙΚΕΑ της γειτονιάς»: Το νέο πλάνο του κολοσσού των επίπλων για πλήρη επέκταση