Η Ikea κήρυξε πόλεμο σε Google και Amazon και διεκδικεί την αγορά των «έξυπνων σπιτιών»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πλέον η εταιρεία θα προσλαμβάνει όχι μόνο σχεδιαστές επίπλων, αλλά και προγραμματιστές μηχανικής μάθησης.

Η Ikea στοχεύει να γίνει ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην έξυπνη οικιακή τεχνολογία, καθώς ο έμπορος επίπλων πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη επένδυση εδώ και δύο δεκαετίες ώστε να ανταγωνιστεί γίγαντες της Silicon Valley όπως η Google και η Amazon.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Inter Ikea, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του brand Ikea, δήλωσε στους Financial Times ότι η ομάδα εξέταζε προϊόντα όπως οι καθαριστές ατμόσφαιρας για να προσθέσει στον αυξανόμενο κατάλογο των έξυπνων προϊόντων που ολοένα και περισσότερο προσφέρει, συμπεριλαμβανομένων smart speakers, περσίδων και έξυπνων λαμπτήρων.

Η Ikea βρίσκεται στη μέση του μεγαλύτερου μετασχηματισμού της από την ίδρυσή της πριν από 76 χρόνια στη Σουηδία, καθώς η εταιρεία προωθεί περισσότερες πωλήσεις μέσω του διαδικτύου, υπηρεσίες όπως συναρμολόγηση και πειραματίζεται με μικρότερα καταστήματα στα κέντρα των πόλεων. Ο όμιλος, που εδρεύει πλέον στην Ολλανδία, αντιδρά στις δραματικές αλλαγές στη λιανική βιομηχανία με τις ταχέως αυξανόμενες πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου και τις φθίνουσες επισκέψεις σε εμπορικά κέντρα και πολλά καταστήματα.

Η εταιρεία δήλωσε ότι πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη επένδυσή της από τότε που δημιούργησε μια παιδική σειρά επίπλων το 1997 καθώς στρέφεται ολοένα και περισσότερο στη τεχνολογία των έξυπνων σπιτιών, αφότου ξεκίνησε με λαμπτήρες ελεγχόμενους από μια εφαρμογή που δημιούργησε πριν από δύο χρόνια.