Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό εδώ και 30 χρόνια

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό εδώ και 30 χρόνια
epa07212928 A screen shows the Dow Jones industrial average on the floor of the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, on 06 December 2018. The Dow Jones industrial average continued to fall today on worries of the unresolved trade deal between the United States and China. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ανησυχίες για το εμπόριο και η ελαφρά πτώση των επενδύσεων σε ακίνητα οδήγησαν το ΑΕΠ να αυξηθεί με ρυθμό 6,2% το δεύτερο τρίμηνο.

Η οικονομία της Κίνας αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό της σχεδόν τρεις δεκαετίες το δεύτερο τρίμηνο του 2019 καθώς οι συνέπειες από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ αντιστάθμισαν τις προσπάθειες του Πεκίνου για τόνωση της εγχώριας οικονομίας.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,2% ετησίως, δήλωσε τη Δευτέρα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας. Ο αριθμός, ο οποίος ήταν σύμφωνος με τις προσδοκίες των αναλυτών, ήταν χαμηλότερος από τον ρυθμό αύξησης 6,4% που αναφέρθηκε για το πρώτο τρίμηνο και το 6,6% για το σύνολο του 2018.

Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο χαμηλότερος από τότε που η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνα άρχισε να υπολογίζει την αύξηση του ΑΕΠ, το 1992.

Οι περισσότερες από τις αδυναμίες προήλθαν από τις εξαγωγές, οι οποίες συρρικνώθηκαν τον Ιούνιο, και από τις μειώσεις στις κατασκευές κατοικιών καθώς και άλλους δείκτες του επενδυτικού κλίματος. Ωστόσο, οι δείκτες της εγχώριας κατανάλωσης ενισχύθηκαν τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο.

Η πιο ευάλωτη οικονομία είναι μια από τις συνέπειες των δύσκολων σχέσεων της ασιατικής χώρας με την Ουάσινγκτον. Οι δύο χώρες αύξησαν τους δασμούς που επιβάλλουν στα αγαθά του άλλου, αλλά συμφώνησαν σε εκεχειρία μετά από μια συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ και του κινέζου προέδρου Xi Jinping τον περασμένο μήνα.