Η ηλιακή ενέργεια είναι «ο νέος βασιλιάς της ηλεκτρικής ενέργειας»

Η ηλιακή ενέργεια είναι «ο νέος βασιλιάς της ηλεκτρικής ενέργειας»
epa08150120 A man walks next to the photovoltaic solar panels at the Benban Solar Park, the world's largest solar power plant in the world, in Aswan, Egypt, 18 January 2020 (issued 22 January 2020). The Benban Solar park has 32 power plants with a capacity of 1465 megawatts. Egypt is aiming at satisfying 45 percent of its energy needs through renewable energy by the year 2035. EPA/KHALED ELFIQI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ray Kurzweil είχε δίκιο - ξανά.

του Geoff Colvin

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακήρυξε σήμερα την ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια «τον νέο βασιλιά της ηλεκτρικής ενέργειας», δηλώνοντας στο ετήσιο World Energy Outlook ότι «η ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια είναι σταθερά φθηνότερη από τις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα ή φυσικό αέριο στις περισσότερες χώρες και τα ηλιακά έργα προσφέρουν τώρα μερικές από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν υπάρξει ποτέ».

Ο Kurzweil μας είχε πει πριν από μια δεκαετία ότι αυτό θα συμβεί. Σχεδόν κανείς δεν τον πίστευε. Ο Kurzweil είναι ο εφευρέτης και φουτουριστής γνωστός για τα γραπτά του σχετικά με τη «μοναδικότητα», τη στιγμή που η μηχανική νοημοσύνη θα ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη και θα γίνει δυνατή η ανωφόρτωση του εγκεφάλου μας. «Δεν θα υπάρχει διάκριση, μετά τη Μοναδικότητα, μεταξύ ανθρώπου και μηχανής», έγραψε.

Πολλές από τις προβλέψεις του βασίζονται στην εφαρμογή του Νόμου του Moore σε τεχνολογίες εκτός των τσιπ υπολογιστών, αναπτύσσοντας την ιδέα αυτή σε άλλους τομείς. Παλαιότερα, όταν η φωτοβολταϊκή τεχνολογία ήταν απίστευτα αναποτελεσματική, παρατήρησε ότι διπλασίαζε την απόδοσή της κάθε δύο χρόνια περίπου.  Ξεκίνησε από εκεί για να διατυπώσει τις προβλέψεις του.

Το αποτέλεσμα: Ανάλογα με το έτος που θεωρούμε ως σημείο έναρξης, προέβλεπε πριν από μια δεκαετία ότι η παγκόσμια φωτοβολταϊκή χωρητικότητα το 2019 θα ήταν 448 γιγαβάτ ή ότι το 2020 θα ήταν 1.120 γιγαβάτ. Η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στη μέση. Η εκτίμηση του ΔΟΕ για το 2019 (ο πραγματικός αριθμός εξακολουθεί να μην είναι διαθέσιμος) είναι 633 γιγαβάτ και η πρόβλεψη για το 2020 είναι 770 γιγαβάτ.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το εύρος προβλέψεων του Kurzweil ήταν πολύ ευρύ, αλλά θυμηθείτε ότι έκανε αυτές τις προβλέψεις όταν η παγκόσμια φωτοβολταϊκή χωρητικότητα ήταν μόνο επτά έως 15 γιγαβάτ. Θυμηθείτε επίσης ότι δεν ισχυρίστηκε ότι προέβλεπε το μέλλον των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου ή του άνθρακα ή το μέλλον της ζήτησης ενέργειας καθώς η παγκόσμια οικονομία αναπτυσσόταν, επηρεάζοντας τη ζήτηση για ηλιακή τεχνολογία.

Το να κάνεις εξωφρενικές προβλέψεις που τείνουν να γίνουν πραγματικότητα είναι σε μεγάλο βαθμό η ιστορία της ζωής του Kurzweil, όπως σημείωσε το Fortune πριν από τέσσερα χρόνια. Οι σημερινές ειδήσεις είναι μια υπενθύμιση αυτού που συμβούλεψε ο συγγραφέας David Z. Morris: Δική σας η ευθύνη αν τον αγνοήσετε.