Η Ινδία θέλει να αγοράσει ρώσικα όπλα

Η Ινδία θέλει να αγοράσει ρώσικα όπλα
A new generation air defence system S-400 Triumf, also known as a SA-21 Growler, is pictured during exercises at the anti-aircraft defence military unit near Elektrostal, outside of Moscow on December 2, 2010. The S-400 Triumf is a new generation air defence system developed by Russia's Almaz Central Design Bureau as an upgrade of the S-300 family. AFP PHOTO / ANDREY SMIRNOV (Photo credit should read ANDREY SMIRNOV/AFP/Getty Images)

Η επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού στη Μόσχα αφορά και τους εξοπλισμούς.

του Τζέφρι Σμιθ

Ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι πρόκειται να ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων, αναζωογονώντας μια παλιά διμερή σχέση και πλήττοντας τα συμφέροντα των βιομηχανιών όπλων των ΗΠΑ.

Ο Μόντι βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα από την Τετάρτη, για την υπογραφή της μεγαλύτερης αμυντικής συμφωνίας με τη Ρωσία από το 2001.

Επίκεντρο της συμφωνίας είναι η αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς S-400, η οποία αναμένεται να κοστίσει από 4,5 έως 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ινδία νοιώθει ότι χρειάζεται το σύστημα για να εξουδετερώσει τη στρατηγική απειλή από τους παραδοσιακούς αντιπάλους της στην περιοχή – την Κίνα και το Πακιστάν.

Άλλες πιθανές συμφωνίες αφορούν την υπογραφή συμβολαίου ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη συμπαραγωγή ενός ελαφρού μεταγωγικού ελικοπτέρου, πρωτοβουλία συμβατή με τη λογική ‘Made in India’ που προωθεί ο Μόντι για την ενθάρρυνση της εγχώριας μεταποίησης υψηλής προστιθέμενης αξίας. Επίσης, η Ινδία αναμένεται να αγοράσει φρεγάτες και ένα πυρηνικό υποβρύχιο ρωσικής κατασκευής.

Συνολικά, οι συμφωνίες αναμένεται να καταστήσουν εκ νέου τη Ρωσία τον βασικό προμηθευτή οπλικών συστημάτων της Ινδίας, θέση την οποία κατείχαν οι ΗΠΑ τα τρία τελευταία χρόνια.

Το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 αναμένεται να τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες πτυχές της συμφωνίας. Η ικανότητά του να καταρρίπτει τόσο αεροπλάνα όσο και πυραύλους σε ακτίνα 400 χιλιομέτρων το καθιστά ικανό να αλλάξει τις στρατηγικές ισορροπίες σε περιφερειακό επίπεδο.

Η Ρωσία έχει ήδη συμφωνήσει να πουλήσει το σύστημα στην Κίνα, ενώ κύκλοι στη Μόσχα προωθούν πώλησή του και στο Ιράν, προσφέροντας έτσι πολύ καλύτερη προστασία στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας έναντι μιας πιθανής αεροπορικής επίθεσης από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ.