Η Ιωάννα Στανεγλούδη της Verge.Capital στους δέκα φιναλίστ του Female Founders Competition της Microsoft

Η Ιωάννα Στανεγλούδη της Verge.Capital στους δέκα φιναλίστ του Female Founders Competition της Microsoft

Η co-founder της εταιρείας που κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Disrupt Greece σημείωσε μια σπουδαία διάκριση ανάμεσα σε 700 υποψήφιους.

Το Μ12, το venture fund της Microsoft, έχει ως στόχο να γεφυρώσει το χάσμα χρηματοδότησης από venture capitals που παρατηρείται ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες και να βοηθήσει, ώστε να τελειώνουμε μια και καλή με τη λανθασμένη ιδέα ότι είναι ελάχιστες οι γυναίκες που χτίζουν επιχειρήσεις εταιρικής τεχνολογίας.

Η M12, μαζί με τις EQT Ventures και SVB Financial Group, ξεκίνησε τον διαγωνισμό Female Founders Competition τον περασμένο Ιούλιο. Στο πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού, δύο εταιρείες των οποίων ηγούνται γυναίκες θα κερδίσουν 2 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση.

Οι δέκα ιδρύτριες-φιναλίστ, οι οποίες επελέγησαν από εκατοντάδες υποψηφιότητες από 28 χώρες, παρουσίασαν τις εταιρείες τους σε κριτές την περασμένη Τετάρτη, στο Microsoft Reactor στο Σαν Φραντσίσκο.

«Υπάρχει ένας μύθος εκεί έξω, ότι δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες που να ιδρύουν επιχειρήσεις εταιρικής τεχνολογίας κι ότι γενικά είναι εστιασμένες στον καταναλωτή. Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει πως αυτό δεν ισχύει με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό» ανέφερε η Lisa Nelson, γενική διευθύντρια της M12. Η Μ12 στο παρελθόν ήταν γνωστή ως Microsoft Ventures.

Γενικά, οι επιχειρήσεις καταναλωτικής τεχνολογίας απευθύνονται στις …μάζες, ενώ οι επιχειρήσεις εταιρικής τεχνολογίας εστιάζουν περισσότερο στις πωλήσεις σε άλλες εταιρείες.

Οι γυναίκες αποτελούν το 40% της επενδυτικής ομάδας της M12, όμως μόνο 7,5% των ιδρυτών στο χαρτοφυλάκιό της είναι γυναίκες, σύμφωνα με τον Nagraj Kashyap, αντιπρόεδρο της M12. Αυτό δεν επαρκεί, κι ο ίδιος ελπίζει ότι η επενδυτική ομάδα της M12 θα εκμεταλλευθεί τα πολυποίκιλα δίκτυά της και θα ανακαλύψει επιχειρηματίες, εκτός του mainstream.

«Αν επιστρέφουμε συνεχώς στα δικά μας δίκτυα, δεν θα λύσουμε ποτέ το πρόβλημα αυτό» είπε ο Kashyap. «Δεν υπάρχει έλλειψη ευφυών γυναικών επιχειρηματιών. Απλώς πρέπει να ψάξουμε καλύτερα για να τις βρούμε».

Υπάρχει ένας καλός λόγος για να χρηματοδοτούνται γυναίκες επιχειρηματίες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες τείνουν να παράγουν καλύτερες αποδόσεις. Κι όμως, μόλις 2,2% της χρηματοδότησης από venture capital στις ΗΠΑ πέρυσι κατέληξε σε εταιρείες που έχουν ιδρυθεί μόνο από γυναίκες, σύμφωνα με δεδομένα της Pitchbook.

Η Nelson θέλει ο ανταγωνισμός να ενισχύσει την επίγνωση αυτού του ζητήματος και να δώσει ελπίδα στις φιναλίστ ότι υπάρχουν επενδυτές που θέλουν να γεφυρώσουν το χάσμα στη χρηματοδότηση.

«Δεν θέλω ένα venture capital να επενδύσει σε μένα επειδή είμαι γυναίκα ιδρύτρια» δήλωσε η Milkana Brace, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της Jargon, μιας πλατφόρμας διαχείρισης περιεχομένου που επιτρέπει σε φωνητικές εφαρμογές τρίτων μερών να υποστηρίζουν πολλαπλές γλώσσες. «Θέλω να επενδύσει σε μένα επειδή θα πιστεύει ότι θα οικοδομήσω μια εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν θέλω όμως να αποτραπεί απ’ το να επενδύσει επειδή είμαι γυναίκα».

Εκτός από τα 2 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση, οι δύο νικητές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε τεχνολογικούς πόρους, καθοδήγηση, και νομικές συμβουλές.

Ιδού οι 10 εταιρείες που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τον τελικό γύρο:

  • Acerta Analytics
  • BitDam
  • Contilio
  • CrowdAI
  • Features Analytics
  • Jargon
  • Mental Canvas
  • TrialJectory
  • Verge.Capital
  • Wenspire

Η ελληνική συμμετοχή της Verge.Capital

Η co –founder& Chief Risk Officer της Verge.Capital, Ιωάννα Στανεγλούδη οδήγησε την εταιρεία της στην πρώτη θέση του διαγωνισμού καινοτομίας Disrupt Greece, που διοργανώνουν Fortune και ID – GC με στρατηγικό συνεργάτη την εταιρεία Παπαστράτος.

Το Fortune μίλησε μαζί της για τη νέα διάκριση της Verge. Capital σε έναν διεθνή διαγωνισμό.

«Το M12, το Venture Capital της Microsoft, τον Ιούλιο του 2018 ανακοίνωσε έναν διαγωνισμό με στόχο την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, δεδομένου ότι μόλις το 2.2% των χρηματοδοτήσεων από VC κατευθύνονταν σε εταιρείες με γυναίκα founder» αναφέρει η Ιωάννα.

«Η Verge.Capital αποφάσισε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και έτσι βρεθήκαμε την περασμένη εβδομάδα στο San Francisco για να διαγωνιστούμε στον τελικό! Είμαστε μια από τις 10 εταιρείες που προκρίθηκαν στο τελικό του Μ12 μέσα από 700 αιτήσεις παγκοσμίως. Οι δύο νικήτριες του διαγωνισμού θα ανταμειφθούν με $ 2 εκατομμύρια, έκαστη, επένδυση των διοργανωτών στο μετοχικό τους κεφάλαιo» προσθέτει.

Η Verge.Capital ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκου μοντέλου αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών προσώπων, βασισμένο στο machine learning πάνω σε μοντέλα συναλλακτικής συμπεριφοράς. Η λύση της Verge.Capital ενισχύει σημαντικά τη δίκαιη πρόσβασή μας σε πιστωτικά προϊόντα, ενώ παράλληλα επιτρέπει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μεγαλώσουν τις αγορές που δραστηριοποιούνται με ένα εργαλείο αξιολόγησης που επικαιροποιείται σε πραγματικό χρόνο.

Διαβάστε αναλυτικά:

Verge.Capital: Κέρδισε στο Disrupt Greece και φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή fintech σκηνή