Οι ΗΠΑ ακολουθούν (επιτέλους) το κινεζικό παράδειγμα για εκατομμύρια τεστ κορωνοϊού

AFP

Οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο εξέτασης για τον κορωνοϊό που επέτρεψε στη Γουχάν να εξετάσει 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε 10 ημέρες

της Naomi Xu Elegant

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης το Σάββατο σε μια μέθοδο εξέτασης για τον κορωνοϊό που θα μπορούσε να αυξήσει μαζικά τις δυνατότητες τεστ στις ΗΠΑ.

H FDA επιτρέπει στην Quest Diagnostics να εξετάζει μεμονωμένα δείγματα για κορωνοϊό χρησιμοποιώντας μια μέθοδο γνωστή ως εξέταση παρτίδας (batch testing), η οποία συνδυάζει δείγματα από πολλά άτομα και εξετάζει το συνδυασμένο δείγμα για κορωνοϊό αντί να εξετάζει τα δείγματα ένα προς ένα.

Η εξέταση της Quest Diagnostics θα είναι η πρώτη στις ΗΠΑ με έγκριση για χρήση σε batch testing. Η FDA επιτρέπει στην Quest να συγκεντρώνει δείγματα έως και τεσσάρων ατόμων.

Το batch testing έπαιξε βασικό ρόλο σε δύο από τις πιο εντυπωσιακές μαζικές εξετάσεις μέχρι σήμερα – στη Γουχάν της Κίνας, τον Μάιο, όταν η τοπική κυβέρνηση εξέτασε σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους, και στο Πεκίνο τον Ιούνιο, όταν οι αρχές εξέτασαν χιλιάδες εργαζόμενους σε εργοστάσια όπου είχε αναφερθεί ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η τεχνική θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας για τις ΗΠΑ, αποτελώντας ένα μεγάλο βήμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας με ασφάλεια.

Αξιωματούχοι δημόσιας υγείας στη Γουχάν – τον τόπο της πρώτης εμφάνισης τους κορωνοϊού – χρησιμοποίησαν batch testing τον Μάιο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της κυβέρνησης της πόλης για να εξετάσουν ολόκληρο τον πληθυσμό για κορωνοϊό. Η πόλη εξέτασε 9,9 εκατομμύρια ανθρώπους, τους περισσότερους εντός 10 ημερών, για να περιοριστεί ένα μικρό δεύτερο ξέσπασμα. Χρησιμοποίησε batch testing για να επιταχύνει τη διαδικασία.

Αξιωματούχοι στη Γουχάν δοκίμαζαν έως και πέντε συνδυασμένα δείγματα ταυτόχρονα. Εάν το τεστ έβγαινε θετικό, και τα πέντε άτομα εξετάζονταν μεμονωμένα, αλλά αν έβγαινε αρνητικό, τότε και τα πέντε θα μπορούσαν να θεωρηθούν απαλλαγμένα από κορωνοϊό χωρίς να χρειάζονται μεμονωμένες εξετάσεις, οι οποίες καταναλώνουν περισσότερο χρόνο και πόρους. Οι ασθενείς με αρνητικά αποτελέσματα λάμβαναν επίσης το αποτέλεσμα γρηγορότερα από ότι θα έκαναν οι μεμονωμένες εξετάσεις.

Το batch testing θα μπορούσε να βοηθήσει τις ΗΠΑ να αυξήσουν τους ημερήσιους αριθμούς εξετάσεων στο επίπεδο που προτείνουν οι ερευνητές για μια «ασφαλή επανεκκίνηση της κοινωνικής δραστηριότητας».

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την 20η Απριλίου, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ υπολόγισαν ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να φτάσουν τις 5 εκατομμύρια εξετάσεις την ημέρα έως τις αρχές Ιουνίου και τις 20 εκατομμύρια εξετάσεις την ημέρα «ιδανικά μέχρι τα τέλη Ιουλίου» για να επιστρέψουν με ασφάλεια στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα πριν την πανδημία.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εξετάσεων που επεξεργάστηκαν οι ΗΠΑ σε μία μέρα ήταν 851.788 εξετάσεις στις 17 Ιουλίου.

Σχετικά άρθρα