Οι ΗΠΑ άνοιξαν επίσημα την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ

Οι ΗΠΑ άνοιξαν επίσημα την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ

Την ίδια στιγμή στη Γάζα οι Παλαιστίνιοι μετρούν δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Οι ΗΠΑ άνοιξαν επίσημα σήμερα την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η τελετή των εγκαινίων, παρουσία εκατοντάδων Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων.

«Σήμερα ανοίγουμε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ» δήλωσε ο Ντέιβιντ Φρίντμαν μόλις ξεκίνησε η τελετή.

Με την τελετή αυτή υλοποιείται μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας την αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας και την αγανάκτηση των Παλαιστινίων.

Η σημερινή τελετή συμπίπτει με τη φονικότερη ημέρα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης από το 2014. Τουλάχιστον 41 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Νετανιάχου: Ιστορική μέρα για το Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε μια “ιστορική ημέρα” ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το “θάρρος” του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος “έγραψε ιστορία”, είπε ο Νετανιάχου κατά την τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας. “Τι λαμπρή ημέρα. Αυτή η ημέρα θα χαραχτεί στην εθνική μνήμη μας για πολλές γενιές”, πρόσθεσε.

“Βρισκόμαστε στην Ιερουσαλήμ και είμαστε εδώ για να μείνουμε”, τόνισε.

“Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ που είχατε το θάρρος να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας” συνέχισε, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας την Ιερουσαλήμ “αιώνια, αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ”.