Οι ΗΠΑ έκλεισαν τα μάτια στο μονοπώλιο της Google

Οι ΗΠΑ έκλεισαν τα μάτια στο μονοπώλιο της Google

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ θεωρούσαν την Google «πραγματικό κίνδυνο για τους καταναλωτές και την καινοτομία»

H Google καταχράστηκε, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (Federal Trade Commission – FTC) των ΗΠΑ, τη μονοπωλιακή της θέση με τρόπους που προκάλεσαν προβλήματα τόσο σε ανταγωνιστές όσο και στους απλούς χρήστες του Internet. Ωστόσο, η εταιρεία απέφυγε να υποστεί τα δεινά μιας τεράστιας νομικής περιπέτειας, καθώς η ίδια η Επιτροπή αποφάσισε να υποβιβάσει τη σημασία των ευρημάτων της.

Την αποκάλυψη του πορίσματος της Επιτροπής, που τοποθετείτε πίσω στο 2012, πραγματοποίησε η εφημερίδα Wall Street Journal. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ειδικοί της FTC είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Google χρησιμοποίησε αντιεπαγγελματικές τακτικές για να «τραυματίσει» υπηρεσίες όπως το Yelp ή το TripAdvisor.

Η FTC ξεκίνησε να ερευνά τους τρόπους με τους οποίους η Google εκμεταλλευόταν τον ηγετικό της ρόλο στο διαδίκτυο, το 2011. Δύο χρόνια αργότερα, η αμερικανική εταιρεία έβγαινε αλώβητη από όλη αυτή την υπόθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα μέλη της Επιτροπής δεν επέλεξαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ευρωπαίων που οδήγησαν τη Google στα δικαστήρια με κατηγορίες για αθέμιτες τακτικές.

Το 2013 ο πρόεδρος της FTC, Jon Leibowitz, αποφαινόταν πως η εταιρεία δεν παραβιάζει τους αμερικανικούς αντιμονοπωλιακούς νόμους.  Κάτι που φαντάζει τελείως παράδοξο, τη στιγμή που οι ειδικοί μελετητές της Επιτροπής, σύμφωνα με την WSJ, χαρακτήριζαν την Google ως «πραγματικό κίνδυνο για τους καταναλωτές και την καινοτομία».

Σύμφωνα με το CNNMoney, είναι αρκετά πιθανό ο λόγος που η επιτροπή απέφυγε να προσφύγει στην δικαιοσύνη κατά της Google να έχει να κάνει με τη δυσκολία της υπόθεσης. Η Google υπήρξε πράγματι δημοφιλής, με κυρίαρχο ρόλο στην αγορά. Αλλά πόσο εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα μονοπώλιο που προκαλούσε προβλήματα στο κοινό, την ώρα που το τελευταίο θα μπορούσε εύκολα να επιλέξει κάποια ανταγωνιστική υπηρεσία όπως η Yahoo! ή το Bing;

Ο γενικός σύμβουλος της Google, Kent Walker, σχολίασε πως τα μέλη της FTC αξιολόγησαν 9 εκατομμύρια σελίδες εγγράφων για πάνω από 19 μήνες πριν καταλήξουν στο τελικό τους συμπέρασμα.

Ωστόσο, για να καταλάβει κανείς τον πυρήνα του προβλήματος, πρέπει να δει τον τρόπο με τον οποίο εξελίχτηκε με τον καιρό η μηχανή αναζήτησης της Google.

Συλλέγοντας πληροφορίες από παντού στο διαδίκτυο, το Google Search μπορεί να εμφανίσει αποτελέσματα για οποιοδήποτε θέμα. Αλλά σιγά-σιγά, η Google άρχισε να προωθεί τα δικά της προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία εμφανίζονταν στις πρώτες επιλογές των αποτελεσμάτων υποβιβάζοντας αυτά που αφορούσαν ανταγωνιστικές υπηρεσίες. Σταδιακά, μάλιστα, δεν χρειαζόταν καν  να εγκαταλείψετε τις σελίδες της Google για να πάρετε τις πληροφορίες που αναζητούσατε. Κάτι που προκαλούσε προβλήματα στους ανταγωνιστές της και τα διαφημιστικά τους έσοδα.

Αυτό ήταν που οδήγησε τους Ευρωπαίους να στραφούν κατά της Google. Αντίθετα, στις ΗΠΑ, η Επιτροπή κατάφερε μόνο να αποσπάσει κάποιες εθελοντικές παραχωρήσεις από τον διαδικτυακό «κολοσσό».  Αλλά, όπως έδειξε η αποκάλυψη της WSJ, οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της FTC ανησυχούσαν για πολύ περισσότερα.