Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν επίσημα την Κίνα πως χειραγωγεί το νόμισμά της – Μεγάλη πτώση στη Wall Street

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν επίσημα την Κίνα πως χειραγωγεί το νόμισμά της – Μεγάλη πτώση στη Wall Street
epa06498860 Traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) at the closing bell in New York, New York, USA, 05 February 2018. The Dow closed down more than 1100 points at one point dropping more then 1500 points to close at 24345. EPA/JUSTIN LANE
Οι ΗΠΑ κατηγορούν επίσημα την Κίνα ότι «χειραγωγεί» το νόμισμά της -  Νέα βουτιά στη Γουόλ Στριτ έπειτα από την πτώση της ισοτιμίας γιουάν-δολαρίου.

Με την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας να συνεχίσει να προκαλεί ταραχή στις αγορές, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε σήμερα με ισχυρές απώλειες σχεδόν 3%, μετά από την θεαματική πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος γιουάν έναντι του αμερικανικού, που ακολούθησε την εξαγγελία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιπλέον δασμούς σε κινεζικά προϊόντα.

Ο Τραμπ τερμάτισε την εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα την περασμένη Πέμπτη, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να επιβάλλει δασμούς σχεδόν στο σύνολο των εισαγωγών από την Κίνα από 1ης Σεπτεμβρίου.

Στην αγορά συναλλάγματος, το γιουάν υποχώρησε, ξεπερνώντας το συμβολικό όριο των 7 γιουάν ανά δολάριο καθώς οι κινέζικες αρχές επέτρεψαν στην ισοτιμία του να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Αντιδρώντας ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε σήμερα το Πεκίνο για “χειραγώγηση νομίσματος”.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι προχωρά εσκεμμένα στην υποτίμηση του νομίσματός της, καθώς χθες Δευτέρα η συναλλαγματική ισοτιμία του γιούαν ρενμίνμπι έναντι του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε το επίπεδο 7:1, κίνηση η οποία αναμένεται να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και να επιτείνει τη νευρικότητα στις αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, «υπό τις διαταγές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» από πλευράς Πεκίνου με στόχο η Κίνα να αποκτήσει «πλεονέκτημα», κατά την ίδια ανακοίνωση.

Στο σημερινό κλείσιμο της Γουόλ Στριτ, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,9%, χάνοντας 767,27 μονάδες, για να κλείσει στις 25.717,74 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 7.726,04 μονάδες, μειωμένος κατά 278,03 μονάδες ή -3,47%.

Ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.844,74 μονάδες, χάνοντας 87,31 μονάδες ή -2,98%.