Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για «εκφοβισμό» στη Σινική Θάλασσα

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για «εκφοβισμό» στη Σινική Θάλασσα

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, υποστήριξε πως «το Πεκίνο χρησιμοποιεί εκφοβισμό για να προσπαθήσει να εμποδίσει τις χώρες μέλη του ASEAN να αξιοποιήσουν υποθαλάσσιους πόρους, να τις εμποδίσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε πετρέλαιο και αέριο αξίας 2,5 τρισ. δολαρίων».

Κορυφαίος αμερικανός αξιωματούχος κατήγγειλε σήμερα τον «εκφοβισμό» από πλευράς Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα κατά τη διάρκεια της συνόδου του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), λέγοντας ταυτόχρονα πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει πρόσκληση στους ηγέτες των χωρών της περιοχής να πάρουν μέρος σε μια ειδική σύνοδο στη χώρα του.

Η Κίνα προβάλλει σαρωτικές διεκδικήσεις στα ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ο βυθός των οποίων είναι εξαιρετικά πλούσιος σε πόρους, κι έχει προκαλέσει την οργή των γειτόνων της στέλνοντας πολεμικά πλοία στην πολυάσχολη θαλάσσια οδό στρατηγικής σημασίας, σε περιοχές την κυριαρχία επί των οποίων διεκδικούν αρκετές χώρες του ASEAN. Ο Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, υποστήριξε πως «το Πεκίνο χρησιμοποιεί εκφοβισμό για να προσπαθήσει να εμποδίσει τις χώρες μέλη του ASEAN να αξιοποιήσουν υποθαλάσσιους πόρους, να τις εμποδίσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε πετρέλαιο και αέριο αξίας 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων».

Ο Ο’ Μπράιεν ανέγνωσε μήνυμα του προέδρου Τραμπ προς τους ηγέτες των χωρών του ASEAN με το οποίο τους καλεί να συμμετάσχουν «σε μια ειδική σύνοδο στις ΗΠΑ» το πρώτο τρίμηνο του 2020. Λίγο νωρίτερα,  ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Ουίλμπουρ Ρος, δήλωσε πως η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι «απόλυτα δεσμευμένη» στην περιοχή της Ασίας.

Ο Ρος έκανε τη διαβεβαίωση αυτή κατά τη διάρκεια ενός επιχειρηματικού φόρουμ στο πλαίσιο της συνόδου. «Η κυβέρνηση Τραμπ είναι εξαιρετικά προσηλωμένη, απόλυτα δεσμευμένη σε αυτή την περιοχή» του κόσμου, είπε ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου. «Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε συμφωνίες για το εμπόριο με τις χώρες της περιοχής», πρόσθεσε ο Ρος.