Οι ΗΠΑ πιέζουν για άμεση ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Οι ΗΠΑ πιέζουν για άμεση ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Στη γραμμή Λαγκάρντ και ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου που ζητάει βιώσιμη συμφωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου παρότρυνε ανώτατους Γερμανούς και Γάλλους αξιωματούχους να καταλήξουνε σε μια συμφωνία για το χρέος με την Ελλάδα που θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της.

Ο Λιου «υπογράμμισε την σημασία επίτευξης βιωσιμότητας του χρέους στις ερχόμενες διαπραγματεύσεις», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου σχετικά με τις συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών στην Ευρώπη, που περιελάμβαναν συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο και τον Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο ο Λιου είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην Φρανκφούρτη.

Στο θέμα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε και σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ. «Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα και προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ», δήλωσε ξεκάθαρα σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο Europe1, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Αμέσως μετά την Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν φάνηκε και ο ίδιος υπέρμαχος της «ελάφρυνσης του χρέους»

Στο ερώτημα εάν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης που σχεδιάσθηκε την περασμένη Δεύτερα είναι βιώσιμο χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν κατηγορηματικά αρνητική: «΄Οχι» δήλωσε και πρόσθεσε: «για τον λόγο αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι αποδέχθηκαν την ελάφρυνση του χρέους, έχει γίνει αποδεκτό ως αρχή, χωρίς όμως να έχουν καθορισθεί τα ποσά και οι όροι».

«Για τη δική μας συμμετοχή είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα πλήρες πρόγραμμα που να ταιριάζει στις απόψεις μας» υπογράμμισε.