Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία: Μονομερής δράση στη Συρία θα έχει καταστροφικές συνέπειες

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Τουρκία: Μονομερής δράση στη Συρία θα έχει καταστροφικές συνέπειες
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Πόλεμος» ανακοινώσεων Ουάσινγκτον - Άγκυρας. Η αμερικανική πλευρά δεν θα αφήσει να περάσει εύκολα και η υπόθεση των S-400.

Κορυφώνεται η ένταση στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας με φόντο την αγορά των ρωσικών S-400, αλλά και την ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση των Τούρκων στα ανατολικά της βόρειας Συρίας κατά των κουρδικών δυνάμεων. Αυτή τη φορά αφορμή της έντασης είναι η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσον αφορά το περιεχόμενο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο στην Ουάσινγκτον.

Στη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ρόμπερτ Παλαντίνο, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνει ότι ο Πομπέο προειδοποίησε τον Τσαβούσογλου για τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες μιας μονομερούς στρατιωτικής δράσης στη βορειοανατολική Συρία. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Παλαντίνο, έθεσε το θέμα κρατούμενων Αμερικανών υπηκόων στην Τουρκία και τέλος εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με την ενδεχόμενη αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από την Ρωσία.

Πόλεμος ανακοινώσεων σχετικά με τη συνάντηση Πομπέο-Τσαβούσογλου

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, απάντησε άμεσα στην ανακοίνωση αυτή, τονίζοντας ότι είναι εμφανές πως γράφτηκε πριν από τη συνάντηση. Κατά συνέπεια, όπως σημειώνει, δεν ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο της συνάντησης, ενώ αναφέρεται σε θέματα που δεν συζητήθηκαν καν. Στο μεταξύ τουρκικά μαχητικά έπληξαν στόχους του PKK στο Βόρειο Ιράκ, όπως ανακοινώνει το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Η αγορά των S-400 αποτελεί ένα ακόμη «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών, προκαλώντας αμφιβολίες και σχετικά με την παράδοση των νέας γενιάς μαχητικών F-35 στην Τουρκία, η οποία είναι ένας από τους εταίρους παραγωγής και ανάπτυξης του προγράμματος.