Οι ΗΠΑ σόκαραν τους επενδυτές προσθέτοντας την «Apple της Κίνας» στη μαύρη λίστα

Οι ΗΠΑ σόκαραν τους επενδυτές προσθέτοντας την «Apple της Κίνας» στη μαύρη λίστα
A man walks past a Xiaomi store in Beijing on January 15, 2021, as shares in the company collapsed on January 15 after the United States blacklisted the smartphone giant and a host of other Chinese firms. (Photo by GREG BAKER / AFP) Photo: AFP

του Grady McGregor

Την Πέμπτη, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας έβαλε στη μαύρη λίστα την κινεζική εταιρεία κατασκευής smartphone Xiaomi για τους φερόμενους δεσμούς της με τον κινεζικό στρατό, με αποτέλεσμα ένα ξεπούλημα μετοχών στο Χονγκ Κονγκ που οδήγησε την τιμή της μετοχής της Xiaomi σε πτώση κατά 10%.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είπε ότι η Xiaomi, μαζί με οκτώ άλλες εταιρείες που προσέθεσε στη μαύρη λίστα της, εργάζεται για να υποστηρίξει τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας, δίνοντάς του πρόσβαση στην τεχνολογία της.

Σε δήλωσή του, το Υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τη Xiaomi ότι ήταν μέρος μιας ενορχηστρωμένης εκστρατείας για την υποστήριξη των «στόχων εκσυγχρονισμού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, διασφαλίζοντας την πρόσβασή του σε προηγμένη τεχνολογία και τεχνογνωσία».

Σε απάντηση, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Xiaomi, Lei Jun, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αρνείται οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της Xiaomi και του στρατού της Κίνας, και είπε ότι η Xiaomi συμμορφώνεται με τους «σχετικούς νόμους και κανονισμούς» όπου δραστηριοποιείται.

Η Xiaomi «δεν ανήκει, δεν ελέγχεται και δεν συνδέεται με τον κινεζικό στρατό», δήλωσε ο Jun. Ο Jun είπε επίσης ότι η εταιρεία εξετάζει τις πιθανές συνέπειες του διατάγματος και τις ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί η εταιρεία για λογαριασμό των επενδυτών της.

Η Xiaomi ιδρύθηκε το 2010. Εξαρχής, έγινε γνωστή ως η Apple της Κίνας για τις ομοιότητές της με τον αμερικανικό κατασκευαστής τηλεφώνων, αλλά έκανε το όνομά της ξεκινώντας καινοτόμες, διαδικτυακές εκστρατείες μάρκετινγκ και επεκτεινόμενη σε αγορές όπως η Ινδία. Εκτός από την πώληση οικονομικών smartphone, η εταιρεία προσφέρει επίσης μια γκάμα προϊόντων όπως έξυπνες τηλεοράσεις, φορετή τεχνολογία και έξυπνες οικιακές συσκευές.

Το τρίτο τρίμηνο του 2020, η εταιρεία ξεπέρασε για λίγο την Apple στις παγκόσμιες αποστολές smartphone. Ωστόσο, το διάταγμα του Υπουργείου Άμυνας την Πέμπτη έσπειρε τον τρόμο στους επενδυτές.

Η πτώση της μετοχής της Xiaomi κατά 10% την Παρασκευή μεταφράστηκε σε απώλεια 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία. Ο Jun έχασε περίπου 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία που αγγίζει τα 31,1 δισεκατομμύρια δολάρια· ο ίδιος κατέχει το 25% των μετοχών της εταιρείας.

Το ξεπούλημα των μετοχών οφείλεται, εν μέρει, στο ότι οι επενδυτές υποθέτουν ότι θα τους απαγορευτεί να επενδύσουν στη Xiaomi τώρα που βρίσκεται στη μαύρη λίστα. Η κυβέρνηση Trump εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα το 2019, βάσει του οποίου απαγορεύεται οι Αμερικανοί να επενδύουν σε εταιρείες που έχουν επισημανθεί από το Υπουργείο Άμυνας.

Το διάταγμα του Trump πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2021, και άρα η κυβέρνηση του επόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει εάν θα την εφαρμόσει ή όχι.