Η IPO της Aramco στο χρηματιστήριο θα βοηθήσει τη χώρα να αφήσει το πετρέλαιο στο παρελθόν, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών

Η IPO της Aramco στο χρηματιστήριο θα βοηθήσει τη χώρα να αφήσει το πετρέλαιο στο παρελθόν, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών
epa01393814 A gas flame is seen in the desert at Khurais oil field, about 160 km from Riyadh, Kingdom of Saudi Arabia, 23 June 2008. A top executive at Saudi Aramco said that the company's plans are on track for its Khurais project south of Riyadh which puts put 1.2 million barrels per day (bpd), Gulf Daily News reported. A statement said the project is valued at $10 billion and would be on time giving another major boost to capacity from the Khursaniyah oil field. The processing facility will handle oil from the Abu Jifan and Mazalij fields, as well as Khurais. EPA/ALI HAIDER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εισαγωγή της Saudi Aramco στο χρηματιστήριο θα ενισχύσει τις προσπάθειες του βασιλείου να διαφοροποιήσει τις επενδύσεις του σε κλάδους εκτός του πετρελαϊκού ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του θα διοχετευτεί σε εγχώρια έργα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας.

Οι μετοχές της Aramco κατέγραψαν το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο ανόδου, σημειώνοντας άλμα 10% στην πρώτη τους διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Ριάντ σήμερα, ύστερα από την αρχική δημόσια προσφορά του κρατικά ελεγχόμενου πετρελαϊκού κολοσσού που ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ του 25,6 δισεκ. δολάρια.

Τα κεφάλαια από την πώληση ποσοστού 1,5%, πάνω από το 80% του οποίου αγοράστηκε από Σαουδάραβες επενδυτές, θα διοχετεύουν στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF), το κρατικό επενδυτικό ταμείο που είναι επιφορτισμένο με το να φέρει εις πέρας το φιλόδοξο οικονομικό μετασχηματισμό που οραματίζεται ο πρίγκιπας Μοχάμεντ προκειμένου να περιορίσει την εξάρτηση της χώρας από τα έσοδα από το πετρέλαιο.

«Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως, ίσως όχι στο σύνολό τους, στην εγχώρια οικονομία, σε έργα όπου το PIF θα κινεί τα νήματα, που στη συνέχεια βασικά θα προσελκύσουν μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα…άρα τα χρήματα θα παραμείνουν κυρίως στο σύστημα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ αλ-Τζανταάν στο Reuters.

«Ένα περιουσιακό στοιχείο αυτής της ποιότητας προσελκύει πολλή προσοχή, όταν προσελκύεις προσοχή σε αυτή την εταιρία, τότε προσελκύεις προσοχή και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα που διαφορετικά δεν θα ήταν από μόνα τους ελκυστικά για τους διεθνείς επενδυτές», δήλωσε ο Τζανταάν.