Η ύψους 1 δισ. δολαρίων υπόσχεση του Facebook προς τους δημιουργούς περιεχομένου

Η ύψους 1 δισ. δολαρίων υπόσχεση του Facebook προς τους δημιουργούς περιεχομένου
epa08445018 (FILE) - A close-up image showing the Facebook app on an iPhone in Kaarst, Germany, 08 November 2017 (reissued 25 May 2020). German federal court, BGH, is due to announce its long awaited decision 29 May 2020 in data protection lawsuit in a consumer centres vs Facebook case. EPA/SASCHA STEINBACH *** Local Caption *** 55831121 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Facebook ακολουθεί το παράδειγμα του TikTok.

Οι άνθρωποι μπορεί να ανοίγουν το Facebook ή το Instagram κάθε μέρα για να δουν τι νέο υπάρχει με τους φίλους και την οικογένειά τους, αλλά αυτό που τους κρατάει να κάνουν scrolling για ώρες είναι το περιεχόμενο.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ύπαρξη ενός υγιούς οικοσυστήματος δημιουργών περιεχομένου – οι χρήστες που δημοσιεύουν viral βίντεο και οι διασημότητες του Διαδικτύου που καταγράφουν ολόκληρη τη ζωή τους – στις υπηρεσίες τους κάνει τους χρήστες να επιστρέφουν και βοηθά τις επιχειρήσεις τους να αναπτυχθούν. Χάρη στο περιεχόμενο υπάρχουν περισσότερα για να καταναλώσουν οι άνθρωποι, περισσότερα βίντεο για να τοποθετήσουν οι εταιρείες διαφημίσεις μπροστά τους, και περισσότερες ευκαιρίες για να βγουν, γενικότερα, λεφτά.

Για να ενθαρρύνει περισσότερο αυτό το περιεχόμενο, το Facebook θα προσφέρει τώρα 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ανταμοιβές για όσους δημιουργούν επιτυχημένες αναρτήσεις. Το Facebook θα μοιράζει μετρητά στους δημιουργούς στην κύρια εφαρμογή του και στο Instagram για τη χρήση συγκεκριμένων λειτουργιών, την ενεργοποίηση διαφημίσεων που πρέπει να παρακολουθεί το κοινό τους, ή την επίτευξη ορόσημων που δεν έχουν ακόμη κατονομαστεί.

Το Facebook ακολουθεί το παράδειγμα του TikTok σε αυτό το θέμα. Η κινεζική υπηρεσία μικρών βίντεο είχε δημιουργήσει στο παρελθόν ένα Creators Fund ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο πληρώνει σε γνωστούς δημιουργούς μερικά σεντς για κάθε χίλιες προβολές ενός βίντεο. Όταν ένα βίντεο TikTok φτάνει τις εκατοντάδες εκατομμύρια προβολές, τα σεντς αυτά καταλήγουν να είναι ένα σεβαστό ποσό.

Αλλά ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος της στρατηγικής αυτής είναι το YouTube, το οποίο ξεκίνησε το πρόγραμμα συνεργατών του από το 2007 για να δώσει κίνητρα για βίντεο υψηλής ποιότητας. Αυτό απέδωσε καρπούς. Οι 2 δισεκατομμύρια μηνιαίοι χρήστες του YouTube παρακολουθούν καθημερινά περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο ώρες βίντεο και η εταιρεία έχει καταβάλει στους δημιουργούς περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία τρία χρόνια.

Ένα δισεκατομμύριο δολάρια είναι πολλά μετρητά, αλλά η βασική διαφορά μεταξύ της στρατηγικής του Facebook και του TikTok, σε αντίθεση με τη στρατηγική του YouTube, είναι η βιωσιμότητα. Τα επόμενα χρόνια, το Facebook και το TikTok θα ξοδέψουν όλα αυτά τα χρήματα με την ελπίδα να επιταχύνουν την αύξηση των χρηστών, που θα οδηγήσει σε περισσότερα έσοδα. Αντίθετα, η στρατηγική του YouTube για την απόκτηση περιεχομένου και τα έσοδα είναι ήδη άρρηκτα συνδεδεμένα, πράγμα που σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνο για τους δημιουργούς.

Αλλά οι δημιουργοί θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί στο να βασίζονται αποκλειστικά στα μετρητά του Facebook, τα οποία είναι μια υπόσχεση για προκαταβολικές ανταμοιβές χωρίς μακροπρόθεσμη δέσμευση. Ο δημοσιογραφικός κλάδος στράφηκε σε μεγάλο βαθμό προς το βίντεο και το live streaming λόγω των επικερδών συμβολαίων και της υπόσχεσης για αυξανόμενη τηλεθέαση. Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ λιγότερο βιώσιμο απ’ ό,τι είχε υποσχεθεί το Facebook, εν μέρει λόγω των υπερβολικά διογκωμένων μετρήσεων τηλεθέασης και των συμβολαίων που δεν ανανέωσε το Facebook, οδηγώντας σε μια διόρθωση κατά την οποία εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες δημοσιογράφοι έχασαν τη δουλειά τους.

Βέβαια, οι δημιουργοί αναμφισβήτητα έχουν ήδη ένα καλύτερο επιχειρηματικό μοντέλο από τους δημοσιογράφους. Τουλάχιστον επωφελούνται από τον ανταγωνισμό μεταξύ των πλατφορμών για την πρόσληψή τους για τη δημιουργία περιεχομένου. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο μόνο το YouTube πλήρωσε στους δημιουργούς του το 2019 το ισοδύναμο 345.000 μισθών πλήρους απασχόλησης, τη στιγμή που στις ΗΠΑ υπάρχουν μόνο περίπου 85.000 δημοσιογράφοι.

Πηγή: Fortune