Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που πάει σε δεύτερο lockdown λόγω κορωνοϊού

Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που πάει σε δεύτερο lockdown λόγω κορωνοϊού
epa08377227 A pedestrian walks across a pedestrian bridge in Dublin City, Ireland, 22 April 2020. According to the Irish Finance Minister GDP will fall by 10 percent and unemplyment peak at 22 percent due to the affects of the Covid-19 pandemic. EPA/Aidan Crawley Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ιρλανδία είχε επιβάλει ένα από τα πιο μακρά σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και ενέτεινε τους περιορισμούς τις τελευταίες εβδομάδες.

Ολόκληρος ο πληθυσμός της Ιρλανδίας από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη θα τεθεί εκ νέου σε περιορισμό, για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, με την Ιρλανδία να γίνεται η πρώτη χώρα της ΕΕ που προχωρά εκ νέου σε τέτοιο βήμα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ο πρωθυπουργός της Μίχαελ Μάρτιν.

Τι προβλέπεται

Τα νέα μέτρα προβλέπουν το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων λιανικής, ο περιορισμός της λειτουργίας εστιατορίων και παμπ σε takeaway, με τους πολίτες να μην επιτρέπεται να ταξιδεύουν σε απόσταση άνω των πέντε χιλιομέτρων από την κατοικία τους.

Σε αντίθεση με το πρώτο lockdown, αυτήν τη φορά τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και θα επιτραπούν οι βασικές υπηρεσίες όπως στον κλάδο των κατασκευών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάρτιν, θέτοντας τη χώρα στο ύψιστο επίπεδο περιορισμών – επίπεδο 5 – για έξι εβδομάδες.

Από τα πιο μακρά lockdown

Η Ιρλανδία επέβαλε ένα από τα πιο μακρά σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και ενέτεινε τους περιορισμούς τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο αριθμός των λοιμώξεων αυξήθηκε ξανά.