Η «ήσυχη πολυτέλεια» πεθαίνει — Τι σημαίνει αυτό για τα μεγάλα luxury brands;

Η «ήσυχη πολυτέλεια» πεθαίνει — Τι σημαίνει αυτό για τα μεγάλα luxury brands;
epa10416149 A model presents a creation from the Fall/Winter 2023/2024 Collection by Louis Vuitton during the Paris Fashion Week, in Paris, France, 19 January 2023. The presentation of the Men's collections runs from 17 to 22 January 2023. EPA/Mohammed Badra Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η «ήσυχη πολυτέλεια» χάνει τη λάμψη της και η LVMH το νιώθει στο πετσί της — με τον CEO της Αμερικής να δηλώνει πως η τάση αυτή έχει κουράσει τη βιομηχανία.  

Η «ήσυχη πολυτέλεια» ίσως φτάνει στο τέλος της — και ο CEO της LVMH Αμερικής δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευχαριστημένος.

«Ελπίζω πως έχουμε ξεπεράσει τον όρο quiet luxury, είχε αρχίσει να γίνεται ενοχλητικός», δήλωσε ο Anish Melwani, διευθύνων σύμβουλος της LVMH στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια πάνελ στο συνέδριο Milken στην Καλιφόρνια την Τρίτη.

Ο Melwani περιέγραψε πώς η τάση της «ήσυχης πολυτέλειας» εκφράστηκε σε δύο μεγάλους οίκους της LVMH — τη Loro Piana και τη Fendi.

«Αν ρωτήσεις τη Loro Piana, θα σου πουν “το κάνουμε αυτό εδώ και 50 χρόνια.” Και αν δεις τη Fendi — έχει περάσει περιόδους με έντονα λογότυπα και άλλες περιόδους όπου κάτω από το 2% της συλλογής είχε κάποιο λογότυπο», είπε ο Melwani.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο επικεφαλής της LVMH, Bernard Arnault, έχει αναγνωρίσει πως οι πελάτες της πολυτέλειας δεν είναι μονοδιάστατοι ως προς το τι τους κάνει να αισθάνονται επιτυχημένοι. Οι οίκοι του ομίλου αξιοποιούν την κληρονομιά τους για να δημιουργούν «ένα αίσθημα επιθυμίας».

Η LVMH αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω όταν ζητήθηκε δήλωση.

Η «ήσυχη πολυτέλεια» κυριάρχησε στη μόδα μετά την πανδημία. Περιλαμβάνει την αγορά ποιοτικών, καλοραμμένων ρούχων με μινιμαλιστική αισθητική. Η τάση ενισχύθηκε και από σειρές όπως το Succession, όπου οι χαρακτήρες απορρίπτουν τα λογότυπα υπέρ μιας ανεπιτήδευτης αλλά εκλεπτυσμένης εμφάνισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σημαντικότερο είναι ότι η τάση ώθησε στην αποφυγή εμφανών λογοτύπων και εκκεντρικών σχεδίων, κάτι που ευνόησε οίκους όπως οι Loro Piana, Brunello Cucinelli και Hermès, έναντι των “μεγάλων” της LVMH, όπως οι Dior, Fendi και Louis Vuitton.

Αναλυτές της Bank of America δήλωσαν τον Ιανουάριο πως η quiet luxury ίσως σκοτώνει τα μεγάλα brands. Ο λόγος; Χωρίς εμφανή λογότυπα, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιγράψει κανείς το ύφος με φθηνές απομιμήσεις.

Αυτή η εκτίμηση ήρθε έπειτα από ένα κακό έτος για την πολυτελή βιομηχανία. Τα κέρδη της LVMH και των ανταγωνιστών της μειώθηκαν το 2024, λόγω μακροοικονομικών πιέσεων.

Το 2025 ξεκίνησε επίσης δύσκολα για τον όμιλο. Στις 14 Απριλίου, η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα 20,3 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο — μείωση 2% σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση κερδών της ίδιας ημέρας, η LVMH δήλωσε πως «επέδειξε ανθεκτικότητα και διατήρησε τη δυναμική της καινοτομίας της παρά το ταραχώδες γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.»

Η μετοχή της LVMH έχει υποχωρήσει 23% φέτος στο χρηματιστήριο του Παρισιού.

Ο Melwani είναι πρόεδρος και CEO της LVMH στη Βόρεια Αμερική από το 2016. Προηγουμένως ήταν ανώτερος εταίρος στη McKinsey.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: