Η υστέρηση εσόδων φέρνει νέα μέτρα

Η υστέρηση εσόδων φέρνει νέα μέτρα
Greek outgoing Finance Minister Euclid Tsakalotos gestures before a handover ceremony at the ministry in Athens, August 28, 2015. Vassiliki Thanou, the country's first female prime minister, was named the head of a caretaker government to lead the country to elections expected next month, the president's office said on Thursday. REUTERS/Alkis Konstantinidis - RTX1Q2CF

Η «βουτιά» του Σεπτεμβρίου μετά τις εκλογές δημιούργησε «τρύπα» που ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα έσοδα κατέγραψαν νέα «βουτιά» τον Σεπτέμβριο, καθώς η εκλογική διαδικασία φρέναρε τις πληρωμές. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έσοδα της τάξεως των 3,5-3,6 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας την «τρύπα» στα έσοδα του εννεαμήνου στα 4,6 δισ. ευρώ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έως τα τέλη Φεβρουαρίου, που τελειώνει το οικονομικό έτους του 2015, θα πρέπει να εισπραχθούν άλλα 17 δισ. ευρώ, για να επιτευχθεί ο νέος, μειωμένος στόχος των 49 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο ελπίζει στα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά του οποίου θα αρχίσουν να πληρώνονται από τα τέλη Οκτωβρίου σε πέντε δόσεις, στην απόδοση του αυξημένου πλέον ΦΠΑ από τις μικρές επιχειρήσεις, που θα πληρώσουν τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά μετά την αύξηση των συντελεστών το καλοκαίρι (οι μεγάλες επιχειρήσεις πλήρωσαν για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο), αλλά και στο συμπληρωματικό φόρο που θα καταβάλουν αγρότες και επιχειρήσεις μετά την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

Οι στόχοι για τα έσοδα έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού και ο πήχης έχει χαμηλώσει κατά 1,8 δισ. ευρώ, ωστόσο για να επιτευχθεί και αυτός ο στόχος θα πρέπει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί να έχουν εισπραξιμότητα 100%, ώστε να κλείσει το έτος με πρωτογενές έλλειμμα 0,25%.

Οι δανειστές ήδη, εκφράζουν απαισιοδοξία, υποστηρίζοντας ότι το 2015 θα κλείσει με μεγαλύτερο πρωτογενές έλλειμμα, ενώ ο κίνδυνος να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα είναι κάτι παραπάνω από ορατός, καθώς η τρύπα στα έσοδα θα είναι ένα ακόμη αγκάθι στην αξιολόγηση.

Θα είναι άλλη μια «γκρίζα ζώνη» την ώρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα για την αποφυγή της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, για την αποφυγή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, την αποφυγή της επιστροφής του 5ευρου στα νοσοκομεία, αλλά και τα ισοδύναμα για την αποκατάσταση των συντάξεων στα προ περικοπών του 2012 επίπεδα, μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Πέραν όλων αυτών, στο Μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι τον Οκτώβριο θα πρέπει να προβλεφθούν μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ για τη διετία 2017-2018.