Η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία βυθίζει τα cryptos – Τι δηλώνει ο Ρώσος ιδρυτής του Ethereum

Η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία βυθίζει τα cryptos – Τι δηλώνει ο Ρώσος ιδρυτής του Ethereum
epa06867758 Russian-Canadian programmer Vitalik Buterin, founder and inventor of the Ethereum mining network and software development platform, along with the associated Ether (ETH) cryptocurrency, speaks at a blockchain event in Zug, Switzerland, 06 July 2018. EPA/VALENTIN FLAURAUD Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Το Ethereum είναι ουδέτερο, εγώ όμως όχι» ανέφερε μέσω Twitter ο Βιτάλικ Μπούτεριν

Ο Ρώσος συνιδρυτής του blockchain Ethereum, Βιτάλικ Μπούτεριν, καταδίκασε, μέσω Twitter, τη στρατιωτική εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, λίγα λεπτά μετά τις αποφάσεις Πούτιν, ο Μπούτεριν έγραψε πως είναι πολύ απογοητευμένος και εξοργισμένος συνάμα με την απόφαση εισβολής και την εγκατάλειψη της προσπάθειας για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης σε ό,τι αφορά τις διαφορές που υπάρχουν με την Ουκρανία.

«Πρόκειται έγκλημα κατά του ουκρανικού και ρωσικού λαού. Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο ασφάλεια και ειρήνη, παρότι ξέρω πως αυτό δεν είναι εφικτό» είπε και πρόσθεσε: «Το Ethereum είναι ουδέτερο, εγώ όμως όχι».

Μεγάλη πτώση στα crypto

Μετά τo διάγγελμα του Πούτιν, oι τιμές στα cryptos υποχώρησαν. Το πρωί της Πέμπτης, οι τιμές του Bitcoin διολίσθησαν περίπου 3,8%, στα 35.031,86 δολάρια, ενώ το Ethereum υποχωρούσε 5,2%, στα 2.388,98 δολάρια. 

Την περασμένη εβδομάδα, το Bitcoin υποχώρησε σχεδόν 20%, ενώ το Ethereum έπεσε 22% λόγω της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, εξέλιξη η οποία υπονομεύει τη θεωρία ότι οι τιμές των κρυπτονομισμάτων μπορούν να αντέξουν γεωπολιτικά γεγονότα που ταράζουν τις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Το αφήγημα περί ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου σε ό,τι αφορά το Bitcoin έχει σχεδόν καταρρεύσει, καθώς η στρατιωτική σύγκρουση και η επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, θέτουν την ευρύτερη χρηματοπιστωτική αγορά σε αναζήτηση επενδυτικής αντιστάθμισης και αποφυγής κινδύνου», έγραψε ο Yuya Hasegawa, αναλυτής αγοράς στο ιαπωνικό χρηματιστήριο κρυπτογράφησης Bitbank.