Η εισβολή στην Ουκρανία ενισχύει την αβεβαιότητα της αγοράς – 3 στρατηγικές για την προστασία του χαρτοφυλακίου σας

Η εισβολή στην Ουκρανία ενισχύει την αβεβαιότητα της αγοράς – 3 στρατηγικές για την προστασία του χαρτοφυλακίου σας
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία νωρίς το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, οι απανταχού επενδυτές προσπαθούν να προβλέψουν την επόμενη κίνηση.

της Anne Sraders

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία νωρίς το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, οι απανταχού επενδυτές προσπαθούν να προβλέψουν την επόμενη κίνηση.

Σύμφωνα με ειδικούς, όμως, όπως ο οικονομολόγος Mohamed El-Erian, σύμβουλος της Allianz και της Gramercy, η πρόβλεψη της επόμενης κίνησης δεν είναι η σωστή κίνηση. «Καθώς εξετάζουν τι να κάνουν με τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, πολλοί επενδυτές προσπαθούν να προβλέψουν τι θα συμβεί στη συνέχεια στη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας – κατανοητό, αλλά πολύ δύσκολο να γίνει σωστά. Μια καλύτερη προσέγγιση βραχυπρόθεσμα: Τοποθέτηση με βάση τις πιθανές ροές / τεχνικά στοιχεία του χαρτοφυλακίου», έγραψε σε tweet την Πέμπτη.

Πράγματι, οι αγορές βρίσκονται σε ασταθή τροχιά από το πρωί της Πέμπτης, εισέρχονται βαθιά στο «κόκκινο» και στη συνέχεια ανακάμπτουν για να κλείσουν με κάποια κέρδη – με τις μετοχές να ανεβαίνουν ακόμη υψηλότερα στις διαπραγματεύσεις αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Η Liz Ann Sonders, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Charles Schwab, υποστηρίζει ότι «μεγάλο μέρος από τις απώλειες σε κάποιο βαθμό είχε ήδη προεξοφληθεί από την αγορά, αλλά η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται στο έλεος των πρωτοσέλιδων… όπου δεσπόζουν φυσικά η Ρωσία και η Ουκρανία. Αυτό θα συνεχίσει να είναι η μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμα κινητήριος δύναμη της αγοράς, αλλά μεσοπρόθεσμα, κινητήριος δύναμη της αγοράς είναι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων» είπε στο Fortune.

Για τους επενδυτές που δεν είναι σίγουροι για το πώς πρέπει αντιδράσουν στις σχετικές ειδήσεις, το Fortune ρώτησε τους ειδικούς πώς θα πρέπει να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους σε περιόδους αβεβαιότητας.

Στρατηγική Διαφοροποίησης

Ενόψει του πολέμου στην Ευρώπη, ο Brent Schutte, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στη Northwestern Mutual Wealth Management, δήλωσε στο Fortune ότι «ο τρόπος που αντιμετωπίζεις την αβεβαιότητα είναι η διαφοροποίηση, όχι η συγκέντρωση σε μετρητά». Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο «να βεβαιωθείτε ότι έχετε κάτι άλλο εκτός από μετοχές τεχνολογίας», αλλά και να εξετάσετε

  • μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και αξίας,
  • διεθνείς μετοχές (ακόμη και αυτές στην ευρωζώνη, όπου η ανάπτυξη αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ) και
  • εμπορεύματα όπως ο χρυσός, τον οποίο και προτιμά ο ίδιος.

Άλλοι, όπως ο Mark Haefele, CIO της UBS Global Wealth Management, στηρίζει επίσης το δοκιμασμένο μοντέλο διαφοροποίησης, καθώς «είναι σημαντικό για τους επενδυτές να διατηρήσουν μια ήρεμη στάση και μια ευρεία προοπτική, και να δημιουργήσουν ένα χαρτοφυλάκιο αρκετά ισχυρό για να αντιμετωπίσουν την κρίση της Ουκρανίας και την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων». Ο Haefele είπε σε live stream του LinkedIn το πρωί της Πέμπτης ότι εξακολουθεί να αναμένει από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο.

Από την πλευρά της UBS, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει

  • τη «διαφοροποίηση σε κλάδους, τομείς και κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων
  • την επένδυση σε εμπορεύματα ως “γεωπολιτικό αντιστάθμισμα”·
  • την τοποθέτηση σε δολάρια ΗΠΑ·
  • την εξέταση των “νικητών” εν μέσω παγκόσμιας ανάπτυξης μετά την πανδημία στους κυκλικούς τομείς και τους τομείς αξίας, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών και οικονομικών,
  • και την επένδυση σε μερικές ακόμη αμυντικές θέσεις σε κλάδους όπως η παγκόσμια υγειονομική περίθαλψη.

Η υπομονή είναι κρίσιμος παράγοντας

Εν μέσω της μεταβλητότητας της εβδομάδας που μπήκε, ορισμένοι σύμβουλοι πιστεύουν ότι η υπομονή είναι το πιο κρίσιμο.

Ο Allen Bond, διευθύνων σύμβουλος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Jensen Investment Management, λέει ότι, προς το παρόν πρόκειται περισσότερο για μια κατάσταση παρακολούθησης και ελέγχου. Στην αγορά δεν αρέσει η αβεβαιότητα. Και έτσι το ερώτημα που πρέπει να σκεφτούμε ως επενδυτές είναι: «Πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση; Πρόκειται μόνο για τη Ρωσία και την Ουκρανία; Ή μήπως αυτό έχει γίνει μια ευρύτερη και μεγαλύτερη τάση για ίσως περισσότερους θύλακες γεωπολιτικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο; Νομίζω ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι καθοριστική».

Ο Brent Schutte πιστεύει ότι όσον αφορά τις στρατηγικές αυτή τη στιγμή, «η υπομονή θα είναι το νούμερο ένα – να μην πουλάτε όταν το κάνουν οι άλλοι», και ακόμη, «να σκέφτεστε να αγοράσετε αν έχετε μετρητά». Και προσθέτει: «Η ώρα για να πουλήσετε και η ώρα για να επανεξετάσετε το σχέδιό σας δεν είναι όταν τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δύσκολα».

Επικεντρωθείτε εκεί όπου οι επιδόσεις και η ηγεσία ήταν πιο συνεπείς

Σε αβέβαιους καιρούς όπως οι τωρινοί, η Sonders της Schwab πιστεύει πολύ σε δύο συστατικά για τις μετοχές: την ποιότητα και την αξία. «Αυτό που λέμε είναι ότι, ειδικά αν είστε ένας επενδυτής που προσανατολίζεται στην επιλογή μετοχών… θέλετε να επικεντρωθείτε στην ποιότητα και στην αξία», επισημαίνει. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα την αγορά μετοχών από τον δείκτη αξίας Russell, σημείωσε, αλλά μάλλον μετοχές με χαρακτηριστικά όπως οι ισχυρές ταμειακές ροές, τα κέρδη και η μερισματική απόδοση, το χαμηλότερο χρέος, η τιμολογιακή δύναμη, ο ισχυρός ισολογισμός και ακόμη και πράγματα όπως οι θετικές αναθεωρήσεις κερδών σε όλους τους τομείς. «Η εστίαση σε αυτούς τους παράγοντες», είπε η Sonders, είναι «εκεί όπου οι επιδόσεις και η ηγεσία ήταν πιο συνεπείς».

Η ίδια υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε ήδη σε μια «κρυφή» αγορά bear, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των μετοχών σε δείκτες όπως ο S&P 500 έχουν ήδη υποχωρήσει τουλάχιστον 20%. Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Bank of America σημειώνει ότι το 76% των μετοχών του Nasdaq και το 51% των μετοχών του S&P 500 βρίσκονται σε κατεύθυνση bear market.

Ο Allen Bond έχει επίσης μια παρόμοια συνταγή για τους επενδυτές: «Να κατέχετε επιχειρήσεις υψηλής ποιότητας που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αντέξουν και να τα πάνε καλά κατά τη διάρκεια ασταθών αγορών και ασταθών χρονικών περιόδων, και αυτό είναι πραγματικά αυτό στο οποίο θα στηρίξουμε το χαρτοφυλάκιό μας αυτή τη στιγμή». Αλλά ενώ οι επενδυτές επεξεργάζονται τις ευρύτερες γεωπολιτικές ανησυχίες, ο Bond πιστεύει ότι θα πρέπει να εξετάσουν μια συνολική προσέγγιση όλων των αγορών. Δηλαδή, η αναζήτηση επιχειρήσεων με «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, οικονομική δύναμη και ανθεκτικότητα είναι ο σωστός τρόπος να το σκεφτεί κανείς σε όλες τις αγορές, αλλά σε ασταθείς ή αβέβαιες αγορές τείνει να είναι ακόμη πιο σημαντικό».

Πηγή: fortune.com