Ιταλική «εισβολή» στη γαλλική αγορά φυσικού αερίου

Ιταλική «εισβολή» στη γαλλική αγορά φυσικού αερίου

Τεράστια διαφημιστική καμπάνια απέδωσε 50.000 νέους πελάτες για την ENI μέσα σε επτά μήνες. 

Κάθε ημέρα 500 Γάλλοι γίνονται συνδρομητές της ιταλικής εταιρείας φυσικού αερίου Eni, που έχει καταφέρει να ροκανίσει την σχεδόν ολοκληρωτική κυριαρχία του γαλλικού κολοσσού GDF Suez στην αγορά.

Μια επιθετική διαφημιστική καμπάνια με το logo της Eni, έχει βοηθήσει την ιταλική εταιρεία να κερδίσει έδαφος και να διαθέτει τώρα 220.000 Γάλλους πελάτες, προβλέποντας ότι θα αυξήσει τον αριθμό τους στους 650.000, μέχρι το 2016.

Ο ανταγωνισμός μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και να επηρεάσει τα περιθώρια κέρδους της GDF Suez. Δεν θα είναι εύκολο όμως.

Η GDF εξακολουθεί να ελέγχει το 90% της γαλλικής αγοράς και η κυβέρνηση Ολάντ δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι θα ενθαρρύνει τους πολίτες να απευθυνθούν σε ξένες εταιρείες για πιο συμφέρουσες συμφωνίες. «Δεν είναι εύκολη η δουλειά μας», παραδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Μάουρο Φανφόνι, προσθέτοντας ότι η κυβερνητική πολιτική δυσκολεύει τις ξένες επιχειρήσεις που προσπαθούν να θέσουν γερές βάσεις στην Γαλλία.

«Η πρώτη προτεραιότητα του Ελιζέ πρέπει να είναι ένα σταθερό περιβάλλον λειτουργίας της αγοράς», συμπλήρωσε ο Φανφόνι, ο οποίος υποστήριξε ότι η αβεβαιότητα για τις μελλοντικές προοπτικές δεν επιτρέπει στις εταιρείες να χαράξουν τη στρατηγική τους και τα επιχειρηματικά τους σχέδια και επέκρινε την γαλλική κυβέρνηση για την πρόσφατη μεταρρύθμιση στην αγορά φυσικού αερίου που της επιτρέπει να παγώνει τις τιμές για διάστημα έως ενός έτους, εάν κρίνει ότι αυξάνονται πολύ γρήγορα.

Η Eni -με 7 έως 8 εκατομμύρια πελάτες στην Ιταλία, περισσότερους από 500.000 στο Βέλγιο και περίπου 1 εκατομμύριο στην Ουγγαρία– κατέχει σήμερα μόλις το 2% της γαλλικής αγοράς, που απελευθερώθηκε το 2007.

Ο ιταλικός κολοσσός πάντως υποστηρίζει ότι δεν έχει σχέδια να μπει και στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας, που ελέγχεται σχεδόν πλήρως από την ΕDF, την μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, στην οποία το κράτος έχει μερίδιο τουλάχιστον 70%.