Η Ιταλία απειλεί να «τινάξει στον αέρα» τη Σύνοδο Κορυφής λόγω διαφωνίας στο μεταναστευτικό

Η Ιταλία απειλεί να «τινάξει στον αέρα» τη Σύνοδο Κορυφής λόγω διαφωνίας στο μεταναστευτικό
The European and Italian flags wave behind Rome's symbol the "She wolf" on the Capitol place in Rome, 26 October 2004. The Capitol will host the Heads of State and Government and Foreign Ministers of 29 European countries next 29 October 2004 to participate at the ceremony of the signature of the Treaty and the Final Act wich establishes a Constitution for Europe. AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG / AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG

Οι προτάσεις του Ντόναλντ Τουσκ για την διαχείριση του ζητήματος προκαλούν την αντίδραση της Ρώμης που επιμένει στις θέσεις της. 

Το μεταναστευτικό ζήτημα και η αναζήτηση λύσεων στο πλαίσιο της καθημερινής πολιτικής διαχείρισης και όχι της διαχείρισης κρίσεων, η οποία έχει πια παρέλθει, βρίσκεται στην κορυφή της ιδιαίτερα φορτωμένης ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου.

Από ιταλικές διπλωματικές πηγές διαρρέει ότι η Ρώμη ενδέχεται να μπλοκάρει τα συμπεράσματα της αυριανής και μεθαυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αν δεν ληφθεί απόφαση η οποία να υπογραμμίζει την κοινή ευθύνη των κρατών μελών στις διασώσεις μεταναστών και προσφύγων.

Αυτό τονίζουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, με αναφορά σε πληροφορίες ιταλικών πολιτικών και διπλωματικών κύκλων από τις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την παρέμβασή του στο ιταλικό κοινοβούλιο, σήμερα, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι πρέπει να ξεπερασθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου και ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής πρέπει να γίνει μια ουσιαστική στροφή στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Πριν λίγο, στην ιταλική γερουσία, ο Κόντε πρόσθεσε ότι «διακυβεύονται οι αξίες της ενωμένης Ευρώπης» και ότι «η Ιταλία θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο της, ώστε η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος της αποστολής της».

Μετά τη μίνι Σύνοδο των «16» της περασμένης Κυριακής για το μεταναστευτικό, η αυριανή Σύνοδος Κορυφής θα εστιάσει στα θέματα στα οποία υπάρχει συναίνεση στους κόλπους της ΕΕ, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η δημιουργία περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης εκτός Ευρώπης και η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες όπως η Τουρκία και η Λιβύη.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, στην καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, υπογραμμίζει την ανάγκη να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι για το ποιος θα εισέρχεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η αδυναμία επίτευξης αυτού του στόχου θα ήταν στην πραγματικότητα μια εκδήλωση αδυναμίας της ΕΕ και πάνω απ’ όλα θα μπορούσε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Ευρώπη δεν έχει εξωτερικά σύνορα. «Ο λαός της Ευρώπης μας περιμένει, εδώ και πολύ καιρό, να φανούμε αποφασιστικοί και να αποκαταστήσουμε το αίσθημα της ασφάλειας. Οι Ευρωπαίοι το θέλουν αυτό, όχι επειδή ξαφνικά έχουν γίνει ξενόφοβοι και θέλουν να υψώσουν τείχη ενάντια στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά επειδή είναι καθήκον κάθε πολιτικής εξουσίας να επιβάλλει το νόμο, να προστατεύει την επικράτειά της και τα σύνορα», αναφέρει στην επιστολή του ο Ντ. Τουσκ .

Ειδικότερα, ο Ντ. Τουσκ προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει τα εξής:

Πρώτον, «τη δημιουργία περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης εκτός Ευρώπης, ει δυνατόν μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), προκειμένου να αλλάξει η λειτουργία των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης». Στόχος είναι να καταπολεμηθεί η λαθρεμπορία ανθρώπων, καθώς η εμπειρία της συμφωνίας με την Τουρκία έχει δείξει ότι αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να σταματήσουν οι ροές και να τερματιστεί η τραγική απώλεια ζωών στη θάλασσα.

Δεύτερον, τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου, με αποκλειστικό στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, ο οποίος θα συμπεριληφθεί στον νέο πολυετή Προϋπολογισμό της ΕΕ .

Τρίτον, την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, και ιδίως υποστήριξη προς την λιβυκή ακτοφυλακή, ώστε να διαθέτουν όλους τους απαραίτητους πόρους για τον πλήρη έλεγχο των τοπικών υδάτων της Λιβύης. Τη συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία και την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου βοήθειας, ύψους 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες εκεί.