Η Ιταλία μπροστά στην αβεβαιότητα: Οι πιο αμφίρροπες εκλογές

Η Ιταλία μπροστά στην αβεβαιότητα: Οι πιο αμφίρροπες εκλογές

To σενάριο για μεγάλο σχηματισμό, ο ρόλος Μπερλουσκόνι, το κόμμα του Πέπε Γκρίλο που προηγείται και ο Αντόνιο Ταγιάνι.

Γρίφος για δυνατούς λύτες φαίνεται να είναι η επόμενη μέρα της Ιταλίας, με τις εκλογές της Κυριακής να πλησιάζουν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μέχρι την Παρασκευή δείχνουν ότι θα έχουμε τις πιο απρόβλεπτες εκλογές εδώ και δεκαετίες, που πιθανόν δεν θα δώσουν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα.

Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν μεγάλο συνασπισμό – larghe intese -, αν και όλα τα κύρια κόμματα έχουν αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο στη διάρκεια της εκστρατείας.

Και οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν ότι το λαϊκίστικο αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων του Πέπε Γκρίλο υπό την ηγεσία του Λουίτζι ντι Μάιο θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα, κερδίζοντας μεταξύ 27% και 29% των ψήφων, μακριά από το 40% που θεωρείται το όριο για την πλειοψηφία στη νέα Βουλή.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός με επικεφαλής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει καλύτερες πιθανότητες να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, λένε οι δημοσκοπήσεις. Μαζί, το Forza Italia του Μπερλουσκόνι, η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι και το επίσης ακροδεξιό μικρότερο κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» αναμένεται να πάρουν 35%- 38%, ποσοστό που θα μπορούσε να είναι αρκετό για μια ισχνή πλειοψηφία.

Το κυβερνών κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, φαίνεται να εξασφαλίζει 22%-24,5% χωρίς καμία πιθανότητα να κυβερνήσει μόνο του.

Σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο, το 63% των εδρών κατανέμεται με αναλογικό σύστημα, ενώ το υπόλοιπο 37% με πλειοψηφικό. Είναι στο τελευταίο όπου θα μπορούσαν να κριθούν οι εκλογές, ιδίως οι έδρες στα νότια της χώρας.

Ο άλλος βασικός παράγοντας που καθιστά τις εκλογές εξαιρετικά απρόβλεπτες είναι ο υψηλός αριθμός των αναποφασίστων, οι οποίοι ανέρχονται σε 30%-45% του εκλογικού σώματος (10 εκατ. ψηφοφόροι).

Η οικονομία και η μετανάστευση είναι τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους Ιταλούς στον δρόμο για τις κάλπες.

Σενάρια για μεγάλο συνασπισμό

Όλα συνεχίζουν να δείχνουν, δηλαδή, ότι η πιο πιθανή λύση παραμένει ένας μεγάλος συνασπισμός που θα θυμίζει τον συμβιβασμό που έχει επιτευχθεί, μάλλον, στη Γερμανία.

Με μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς Φόρτσα Ιτάλια, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και όσων άλλων πιστών προσέλθουν. Ο Ματέο Ρέντσι και ο Πάολο Τζεντιλόνι, βέβαια, συνεχίζουν να διαψεύδουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αντόνιο Ταγιάνι για πρόεδρος;

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, που προαλείφεται για νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας στην περίπτωση που μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου σχηματιστεί κεντροδεξιά κυβέρνηση, θεωρείται εκλεκτός του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο 64χρονος Ταγιάνι δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt: «Ο τελευταίος (Ιταλός) ηγέτης με διεθνή παρουσία ήταν ο Μπερλουσκόνι. Με εκείνον είχαν σφίξει τα χέρια ο (πρώην Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ) Μπους και ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν».
Μετά τις εκλογές της Κυριακής στην Ιταλία είναι πιθανό να κερδίσει ο κεντροδεξιός συνασπισμός, στον οποίο ο ισχυρός άνδρας είναι ο Μπερλουσκόνι. Καθώς όμως ο ίδιος δεν μπορεί να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, έχει υποσχεθεί τη θέση στον Ταγιάνι.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης της ΕΕ βάσει των προτάσεων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η Ευρώπη χρειάζεται «έναν κοινό υπουργό Οικονομικών» και την «τραπεζική ένωση», τόνισε ο Ταγιάνι στη Welt. «Πρέπει να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό που δεν θα βλάπτει τη Γερμανία», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Ταγιάνι τάσσεται και υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.

«Ο Πούτιν πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες, όμως επίσης η Ρωσία θα πρέπει να έχει σχέσεις με την Ευρώπη. Μάλιστα η ΕΕ θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο διαπραγματευτή μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, της Ρωσίας και των ΗΠΑ», εξήγησε στη συνέντευξή του στη Welt.