Η Ιταλία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαιτεί διαβατήριο COVID για να πάει κάποιος στη δουλειά

Η Ιταλία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαιτεί διαβατήριο COVID για να πάει κάποιος στη δουλειά
A digital Covid-19 vaccination code pass on mobile. Italy is to make it compulsory for all workers to have a Covid green pass - proof of vaccination, a negative test or recovery from the virus. The measures are a first for Europe and some of the strictest in the world. Anyone without a pass will reportedly face suspension from work and may have their pay stopped after five days. EYEPRESS/Jason Duncun (Photo by EyePress News / EyePress via AFP) Photo: AFP
Η νέα εντολή για το Πράσινο Πάσο θα επηρεάσει περίπου 18 εκατομμύρια εργαζομένους στη χώρα.

Η Ιταλία θα απαιτεί από όλους τους εργαζομένους να έχουν έγκυρο διαβατήριο COVID, καθώς η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι προχωρά στη θέσπιση των αυστηρότερων απαιτήσεων εμβολιασμού στην Ευρώπη.

Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη εγκρίθηκε το μέτρο, το οποίο ισχύει για όλους τους εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Οκτωβρίου. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 1.500 ευρώ για τη μη συμμόρφωση, ενώ οι εργοδότες που δεν ελέγχουν τους εργαζομένους τους μπορεί να πληρώσουν έως και 1.000 ευρώ.

Η ευρύτερη χρήση των διαβατηρίων – με την επωνυμία Πράσινο Πάσο – είχε συναντήσει τη σφοδρή αντίθεση των δεξιών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, η οποία στηρίζει την κυβέρνηση Ντράγκι.

Η έγκριση από την κυβέρνηση της απαίτησης να αποδεικνύεται ο εμβολιασμός, η παρελθούσα μόλυνση COVID ή ένα πρόσφατο αρνητικό τεστ πριν από την είσοδο σε χώρους εργασίας σηματοδοτεί μια νίκη για τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι ανοιχτός στο να καταστήσει τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς, εάν η εκστρατεία εμβολιασμού της Ιταλίας αποτύχει.

Η νέα εντολή για το Πράσινο Πάσο θα επηρεάσει περίπου 18 εκατομμύρια εργαζομένους στη χώρα. Οι εξετάσεις COVID θα είναι δωρεάν για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν και θα διατίθενται με χαμηλό κόστος για όλους τους υπόλοιπους.

Ορισμένες άλλες χώρες αυξάνουν επίσης τις απαιτήσεις, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού αρχίζουν να περιορίζονται. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες εντολές που καλύπτουν ομοσπονδιακούς υπαλλήλους και εργολάβους, εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και πολλούς εργαζομένους σε ιδιωτικές εταιρείες.

Σχεδόν το 75% των επιλέξιμων ατόμων στην Ιταλία έχουν ήδη λάβει δύο δόσεις εμβολίου για τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένου περίπου του 46% των ατόμων ηλικίας 12 έως 19 ετών, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

Σε αντιστάθμισμα της νέας απαίτησης, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και τους περιορισμούς στην είσοδο σε πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους.

Πηγή: fortune.com