Η JP Morgan προειδοποιεί: Κίνδυνος άμεσης κατάρρευσης της Τουρκίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το βουνό του χρέους, οι τράπεζες και η μεγάλη πτώση του τουρκικού νομίσματος.

Περίπου 179 δισεκατομμύρια δολάρια εξωτερικού χρέους της Τουρκίας ωριμάζουν έως τον Ιούλιο του 2019, ποσό που ισοδυναμεί με σχεδόν το ένα τέταρτο της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους – περίπου 146 δισεκατομμύρια δολάρια – ανήκει στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα στις τράπεζες.

Αυτό αναφέρει σε εσωτερικό της σημείωμα η JPMorgan, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας απότομης συρρίκνωσης της τουρκικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση πρέπει να αποπληρώσει ή να μετακυλήσει μόλις 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια και οι δημόσιοι φορείς το υπόλοιπο, όπως αναφέρει η αμερικάνικη τράπεζα σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Η κατάρρευση κατά σχεδόν 40% της τουρκικής λίρας από τις αρχές του έτους έχει προκαλέσει φόβους ότι οι εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εξόφληση του χρέους, ενώ έχει «χτυπήσει» τις μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν έκθεση στην Τουρκία.

Η JPM σημειώνει ότι το απόθεμα εξωτερικού χρέους της Τουρκίας ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2017 πλησίαζε τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν λίγο πριν την οικονομική κρίση του 2001-2002.

Περίπου 32 δισ. δολάρια χρέους λήγουν στο υπόλοιπο του 2018, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τράπεζας.

Οι μεγάλες αποπληρωμές «πέφτουν» τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, επισημαίνει. «Καθώς οι διεθνείς τράπεζες είναι πιθανό να μειώσουν τουλάχιστον εν μέρει την έκθεσή τους στην Τουρκία, η μετακύλιση του αρχικού κεφαλαίου θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για ορισμένες εταιρείες».