Η JPMorgan υποστηρίζει ότι η προεδρία του Μπάιντεν μπορεί να «κάνει καλό» στις μετοχές

Η JPMorgan υποστηρίζει ότι η προεδρία του Μπάιντεν μπορεί να «κάνει καλό» στις μετοχές
epa08268373 Former US Vice President and Democratic presidential candidate Joe Biden speaks during his Super Tuesday event at the Baldwin Hills Recreational Center in Los Angeles, California, USA, 03 March 2020. Fourteen states are holding their primaries with more than one third of the total pledged delegates in the Democratic primaries to be awarded on Super Tuesday. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Υπεύθυνοι στρατηγικής της JPMorgan γράφουν ότι οι προτεινόμενες πολιτικές του Μπάιντεν, «θα πρέπει να είναι καθαρά θετικές για τα κέρδη του δείκτη S&P 500 και αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την πρόκληση των εταιρικών φόρων».

της Anne Sraders

Θα μπορούσε η νίκη του Μπάιντεν στις εκλογές στις ΗΠΑ να είναι καλό νέο για τις μετοχές;

Αυτό υποστηρίζουν οι αναλυτές της JPMorgan σε μια νέα έκθεση.

«Η ευρεία άποψη είναι ότι η νίκη των Δημοκρατικών τον Νοέμβριο θα είναι αρνητική για τις μετοχές. Ωστόσο, βλέπουμε αυτό το αποτέλεσμα από ουδέτερο έως ελαφρώς θετικό», έγραψαν οι υπεύθυνοι στρατηγικής της εταιρείας σε έκθεσή τους τη Δευτέρα.

Πριν από λίγο καιρό οι επενδυτές εμφανίζονταν αισιόδοξοι για μια δεύτερη θητεία του κυβερνώντος κόμματος. Όπως ανέφερε το Fortune τον Φεβρουάριο, οι επενδυτές ανησυχούσαν σε μεγάλο βαθμό από την πιθανότητα ένας υποψήφιος των Δημοκρατικών να κερδίσει την προεδρία. Ο επικεφαλής παγκόσμιου στρατηγικού σχεδιασμού του  Wells Fargo Investment Institute, Sameer Samana, δήλωσε στο Fortune τον Φεβρουάριο ότι η αγορά «απέρριπτε εντελώς» το ενδεχόμενο ενός προοδευτικού Δημοκρατικού υποψηφίου (και Προέδρου) σχεδόν εξ ολοκλήρου.

Αλλά σήμερα, μια νίκη των Δημοκρατικών θα μπορούσε πραγματικά να αποδειχθεί μια «ελαφρώς» καλή εξέλιξη για τις μετοχές, επισημαίνει η εταιρεία της Wall Street, καθώς η πλατφόρμα του Μπάιντεν μπορεί να είναι πιο ήπια και «κεντρώα» για τον Λευκό Οίκο.

Πράγματι, οι υπεύθυνοι στρατηγικής της JPMorgan γράφουν ότι οι προτεινόμενες πολιτικές του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών σε υποδομές, της χαλάρωσης της  ρητορικής υπέρ των δασμών, και των υψηλότερων μισθών «θα πρέπει να είναι καθαρά θετικές για τα κέρδη του δείκτη S&P 500 και αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την πρόκληση των εταιρικών φόρων». Επιπλέον, ένας πιο «διπλωματικός» (διαβάστε: χωρίς Twitter) τρόπος προσέγγισης της πολιτικής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό «πιθανόν» να οδηγήσει σε χαμηλότερη αστάθεια.

Αυτό ακριβώς επισημαίνει η Liz Ann Sonders, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Charles Schwab: «Ιδιαίτερα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, αφήνοντας τον COVID-19 στην άκρη, είδαμε μεγάλη αστάθεια όταν ξεκίνησε ο εμπορικός πόλεμος», σημειώνει. «Όχι ότι ο Μπάιντεν πρόκειται να τερματίσει τον εμπορικό πόλεμο, αλλά [μπορεί να υπάρχει] λιγότερη μεταβλητότητα».

Ωστόσο, η αντιστροφή των εταιρικών φορολογικών περικοπών είναι ο «μεγαλύτερος αντίκτυπος» στην ανάπτυξη, σύμφωνα με τους αναλυτές της JPMorgan. Εκτιμούν ότι αν ένας Πρόεδρος των Δημοκρατικών εφαρμόσει μερική αντιστροφή των παροχών του νόμου του Τραμπ περί Φορολογικών Περικοπών και Εργασίας (Tax Cuts and Jobs Act (TCJA)) και ανεβάσει τους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές στο 28%, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πλήγμα έως και 9 δολάρια ανά μετοχή στα κέρδη του δείκτη S&P 500.