Η Jumbo και η τέχνη του Βακάκη να λέει αυτό που κανείς δεν θέλει να ακούσει
- 26/09/2025, 08:39
- SHARE

Στην ελληνική αγορά, ο Απόστολος Βακάκης έχει χτίσει μια αυτοκρατορία λιανικής που όχι μόνο επιβίωσε μέσα σε δύο δεκαετίες κρίσεων, αλλά συνεχίζει να αναπτύσσεται.
Και όμως, στην τελευταία χθεσινή τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα εξαμήνου της Jumbo, ο ιδρυτής και ισχυρός άνδρας της εταιρείας δεν έμοιαζε με έναν CEO που παρουσίαζε ακόμα ένα δυνατό τρίμηνο. Έμοιαζε περισσότερο με κάποιον που προσπαθούσε να πείσει το κοινό του, τους αναλυτές, ότι το να είσαι ρεαλιστής δεν είναι αδυναμία είναι προϋπόθεση για να συνεχίσεις να υπάρχεις.
«Οι πιθανότητες να πιάσουμε τον στόχο είναι 49% όχι 51%. Και γι’ αυτό πρέπει να λέμε την αλήθεια», είπε.
Αυτό δεν είναι κάτι που συνηθίζεται σε παρουσιάσεις εταιρειών. Αλλά η Jumbo, όπως αποδεικνύεται ξανά, δεν λειτουργεί με τους συμβατικούς όρους των υπολοίπων.
Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ήταν κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών. Η μετοχή υποχώρησε κατά 4,53%, πέφτοντας κάτω από τα 30 ευρώ. Αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση να υποχωρήσει στα 4 δισ. ευρώ.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι διοικήσεις προσφέρουν ένα ελκυστικό αφήγημα. Ευκαιρίες στην ψηφιακή στροφή, στρατηγική διαφοροποίηση, rebranding. Στην Jumbo, όμως, η απάντηση ήταν η αποδοχή ότι η εποχή της εύκολης ανάπτυξης έχει περάσει τουλάχιστον προσωρινά.
«Η αγορά αλλάζει καθημερινά. Σήμερα είμαστε λίγο καλύτερα από χθες, αύριο μπορεί να έρθει κάτι που θα τα ανατρέψει όλα».
Ο κ. Βακάκης παρέμεινε σταθερός στη στρατηγική του. Όχι μαζικές επεκτάσεις, όχι χρηματοοικονομικά ρίσκα, όχι υποσχέσεις για ταχεία ανάπτυξη. Αντίθετα, προέβαλε την εικόνα μιας εταιρείας που προτιμά να κινείται αργά και σταθερά.
«Η Jumbo δεν τρέχει σαν πύραυλος. Τρέχει σαν αεροπλάνο. Με σταθερή ταχύτητα, υπολογισμένα καύσιμα και περιθώρια για ελιγμούς».
Η εικόνα αυτή περιγράφει με ακρίβεια τη στρατηγική της εταιρείας. Ισχυρή ρευστότητα, περιορισμένη μόχλευση, ελεγχόμενη επέκταση. Και κυρίως, μία φιλοσοφία που μοιάζει περισσότερο με γιαπωνέζικο manual επιβίωσης, παρά με δυτικού τύπου επιθετική ανάπτυξη.
«Αν τα πράγματα πάνε στραβά, το χρήμα είναι το μόνο που σε κρατάει ζωντανό», είπε.
Το στοίχημα της Ρουμανίας
Με 20 καταστήματα και σχεδόν 20% συμβολή στον κύκλο εργασιών της Jumbo, η Ρουμανία δεν είναι δευτερεύουσα αγορά. Ο Βακάκης δεν ωραιοποίησε την κατάσταση. Αντίθετα, παραδέχθηκε ότι η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% έφερε μείωση 10% στο μικτό περιθώριο. Η εταιρεία, είπε, αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει το προϊόντικό μείγμα, ενώ η επέκταση στη χώρα θα γίνει πλέον με πιο συντηρητικούς ρυθμούς. Ίσως με εξαγορές αντί για νέα ανοίγματα.
«Δεν αγοράζουμε τζίρο», υπογράμμισε. «Επεκτεινόμαστε μόνο εκεί που υπάρχει επιχειρηματικό νόημα».
Μακριά από τα φώτα της καθημερινής επικαιρότητας, η Jumbo σχεδιάζει την επόμενη δεκαετία της. Δύο νέα κέντρα διανομής, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Η απόδοση της επένδυσης δεν αναμένεται πριν από το 2027.
«Δεν δεσμεύουμε κεφάλαια για να δείξουμε κάτι βραχυπρόθεσμα. Θέλουμε να φτιάξουμε κάτι που αντέχει στον χρόνο», εξήγησε ο Βακάκης.
Ο Κινέζικος ανταγωνισμός
Για χρόνια, ο Βακάκης υποβάθμιζε την απειλή από τις κινεζικές πλατφόρμες. Αλλά τώρα, φαίνεται πως η στάση του έχει αλλάξει. Αναφέρθηκε ευθέως στην Temu και τη Shein, κάνοντας λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό που εκμεταλλεύεται ρυθμιστικά κενά.
«Δεν φοβόμαστε τον δίκαιο ανταγωνισμό. Ο άδικος είναι το πρόβλημα. Και πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξουν παρεμβάσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε. ώστε οι συνθήκες να εξισορροπηθούν».
Η δήλωση αυτή είναι μια ένδειξη ότι ακόμα και εταιρείες με χαμηλό λειτουργικό κόστος και ισχυρό δίκτυο, όπως η Jumbo, νιώθουν την πίεση από τις παγκόσμιες πλατφόρμες.