Οι καλύτερες και οι χειρότερες πόλεις για να ζει κανείς

Οι καλύτερες και οι χειρότερες πόλεις για να ζει κανείς
Volunteers, who have joined the Iraqi Army to fight against predominantly Sunni militants, carry weapons and a portrait of Grand Ayatollah Ali al-Sistani during a parade in the streets in Baghdad's Sadr city June 14, 2014. An offensive by insurgents that threatens to dismember Iraq seemed to slow on Saturday after days of lightning advances as government forces regained some territory in counter-attacks, easing pressure on the Shi'ite-led government in Baghdad. REUTERS/Wissm al-Okili (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS MILITARY RELIGION)

Πολιτική σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση,  ψυχαγωγία και άλλοι παράγοντες καθορίζουν τη βιωσιμότητα μια χώρας.

Η πρωτεύουσα της Αυστρίας, η Βιέννη, προσφέρει την υψηλότερη ποιότητα ζωής ανάμεσα σε όλες τις πόλεις του κόσμου, την ώρα που η ιρακινή πρωτεύουσα Βαγδάτη καταλαμβάνει για άλλη μια φορά τη τελευταία θέση της λίστας με τις πιο βιώσιμες πόλεις, όπως εκείνες επιλέχθηκαν απ’ την εταιρεία συμβούλων Mercer.

Η έρευνα που περιλαμβάνει 230 πόλεις βοηθάει τις εταιρείες και τους οργανισμούς να καθορίζουν επιδόματα αποζημίωσης και βαρέων και ανθυγιεινών για το διεθνές προσωπικό. Χρησιμοποιεί δεκάδες κριτήρια όπως η πολιτική σταθερότητα, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η εγκληματικότητα, η ψυχαγωγία και οι μεταφορές.

Τα παγκόσμια κέντρα του Λονδίνου, του Παρισιού, του Τόκιο και της Νέας Υόρκης δεν μπήκαν καν στο top 30 της λίστας, και βρέθηκαν πίσω από μεγάλες γερμανικές, σκανδιναβικές και πόλεις της Αυστραλίας.

Οι 1,7 εκατομμύρια κάτοικοι της Βιέννης επωφεληθούν από τον πολιτισμό του καφέ της πόλης καθώς και απ’ τα μουσεία, τα θέατρα και τις όπερες. Τα ενοίκια και τα έξοδα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη είναι φθηνά σε σύγκριση με άλλες δυτικές πρωτεύουσες.

Η Ζυρίχη στην Ελβετία, το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, το Μόναχο της Γερμανίας και το Βανκούβερ του Καναδά ακολούθησαν τη Βιέννη – η οποία βρέθηκε στην καλύτερη θέση για έβδομη συνεχόμενη φορά – στην πρώτη πεντάδα των πιο βιώσιμων πόλεων για να ζήσει κανείς.

Όσον αφορά τις περιοχές της Αφρικής, το Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής βρέθηκε στην 85η θέση.

Η Βαγδάτη και πάλι κατατάχθηκε στην χαμηλότερη θέση στον κόσμο, αφού η βία δεν λέει να κοπάσει.

H Δαμασκός, τέλος, κατετάγη έξι θέσεις πάνω από τη Βαγδάτη, ενώ ενδιάμεσα βρέθηκαν οι: Μπανγκούι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η πρωτεύουσα της Υεμένης – Σαναά, το Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής, το Χαρτούμ του Σουδάν και η πρωτεύουσα του Τσαντ – Ντζαμένα.