Η καλύτερη «προίκα» για τις επιχειρήσεις του μέλλοντος δεν είναι τα περιουσιακά τους στοιχεία

Η καλύτερη «προίκα» για τις επιχειρήσεις του μέλλοντος δεν είναι τα περιουσιακά τους στοιχεία

Από τα οικονομικά αποτελέσματα στην μέτρηση της συναισθηματικής νοημοσύνης των εργαζομένων.

 

Η εποχή που οι επιχειρήσεις εστίαζαν μόνο στα οικονομικά τους αποτελέσματα έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται τα πράγματα, αλλά και ο υπέρμετρος ανταγωνισμός σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, κατέστησαν σαφές πως το επιχειρείν είναι πολλά περισσότερα από οικονομικά στοιχεία και αριθμούς.

Σύμφωνα με έρευνα της ManpowerGroup η επιτυχία μιας επιχείρησης εξαρτάται περισσότερο από την ικανότητά της να καινοτομεί και από τις δεξιότητες των εργαζομένων της, παρά από τα περιουσιακά της στοιχεία. Όπως μάλιστα επισημαίνει ο Μπάμπης Καζαντζίδης, Εμπορικός Διευθυντής της ManpowerGroup Ελλάδας η κουλτούρα καινοτομίας χαρακτηρίζει ένα εργασιακό περιβάλλον όπου οι ηγέτες καλλιεργούν νέες ιδέες, εφαρμόζουν νέες διαδικασίες και ενθαρρύνουν την καινοτομία ως μακροπρόθεσμη αξία για την επιχείρηση.

Υπογραμμίζει πως η δημιουργία κουλτούρας καινοτομίας είναι μια κρίσιμη επένδυση για το μέλλον μιας εταιρείας που αν οι εργοδότες της εστιάσουν στην καλλιέργειά της μπορούν να αναμένουν μια σημαντική και γρήγορη απόδοση.

Απαραίτητα συστατικά για την επιχειρησιακή κουλτούρα είναι η δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης, η ύπαρξη οράματος, η ενθάρρυνση των εργαζομένων να πειραματίζονται και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, η συλλογικότητα και η ενίσχυση της διαφορετικότητας.

Η επιμονή και η πυγμή είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία. Στη μελέτη αναφέρεται πως μια επιτυχημένη εταιρία παρέχει υποστήριξη, καθοδηγεί και προσαρμόζεται στα ζητήματα που προκύπτουν και πως επιλέγει ανθρώπους με πυγμή που δείχνουν θάρρος, δύναμη χαρακτήρα και επιμονή κατά τη διάρκεια αναπόφευκτων δυσκολιών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται όμως και στην ευμάθεια. Αυτό που γνωρίζετε ήδη είναι λιγότερο σχετικό με αυτό που μπορείτε να μάθετε. Γνωρίζοντας τις απαντήσεις στις ερωτήσεις είναι λιγότερο σημαντικό από το να έχετε τη δυνατότητα να υποβάλετε τις σωστές ερωτήσεις στη σωστή στιγμή αναφέρει η μελέτη της ManpowerGroup.

«Η κουλτούρα μιας επιχείρησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν είναι κάτι που χτίζεται από μια στιγμή στην άλλη. Απαιτείται χρόνος και προσπάθεια» λέει στο fortunegreece.com η Αγγελίνα Μιχαηλίδου, Γενική Διευθύντρια της Response. Για την ίδια, οι αξίες που πρεσβεύει μια εταιρεία, αλλά και το όραμα που εμφυσάει η διοίκηση στους εργαζομένους καθορίζουν την συμπεριφορά και κατ’ επέκταση την απόδοση τους.

«Το βιογραφικό από μόνο του δεν αρκεί. Οι επιχειρήσεις επιστρατεύουν πλέον εργαλεία που θα τις βοηθήσουν να αντιληφθούν αν ένας εργαζόμενος είναι κατάλληλος. Αν δηλαδή έχει τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να αντέξει στο εργασιακό περιβάλλον που δραστηριοποιείται» τονίζει η κα Μιχαηλίδου προσθέτοντας πως η μέτρηση της συναισθηματικής νοημοσύνης των στελεχών είναι μείζονος σημασίας.

Καταλήγει λέγοντας πως το βάρος των επιχειρήσεων μετατοπίστηκε από τα οικονομικά αποτελέσματα, στην επιχειρησιακή λειτουργία και την ικανοποίηση των πελατών και πως σήμερα εκείνο που προέχει για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης δεν είναι άλλο από τη η δέσμευση των εργαζομένων.