Η καλλιτέχνης που πούλησε τους περισσότερους δίσκους στον κόσμο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήνοντας πίσω της τον Ed Sheeran και την Taylor Swift, η Adele ανακηρύχθηκε η καλλιτέχνιδα με τις περισσότερες πωλήσεις δίσκων για το 2015.

Η Βρετανίδα καλλιτέχνις Adele, που έχει σπάσει ρεκόρ με το τελευταίο της άλμπουμ «25» και ιδιαίτερα με το τραγούδι «Hello», είναι η καλλιτέχνης που πούλησε τους περισσότερους δίσκους στον κόσμο το 2015, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία της Φωνογραφικής Βιομηχανίας (Ifpi).

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Adele παίρνει το συμβολικό αυτόν τίτλο παρότι το άλμπουμ της κυκλοφόρησε στις 20 Νοεμβρίου του 2015. Επίσης δεν διατέθηκε σε μουσικές υπηρεσίες streaming, σε μια απόφαση που σπάνια λαμβάνεται πλέον την εποχή αυτή που μεσουρανούν οι υπηρεσίες αυτές στο Διαδίκτυο.

Το τελευταίο άλμπουμ της Adele, το τρίτο της και το πρώτο που βγάζει εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια, έσπασε το ρεκόρ πωλήσεων ήδη από την πρώτη εβδομάδα που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ όπως και στη Βρετανία.

Το πρώτο κομμάτι του «25», η μπαλάντα «Hello», ήταν το πρώτο τραγούδι που «κατέβηκε» ποτέ ένα εκατομμύριο φορές σε μια εβδομάδα στις ΗΠΑ.

«Το «25» είναι «η αίσθηση του 2015″», σύμφωνα με την Φράνσις Μουρ, την διευθύνουσα σύμβουλο του Ifpi. «Αυτό που πέτυχε η Adele είναι απλά θαυμάσιο», σημειώνει.

Η Ifpi ανακηρύσσει ετησίως τον καλλιτέχνη με τις μεγαλύτερες πωλήσεις δίσκων, τις πωλήσεις στο Διαδίκτυο και τα κατεβάσματα (downloadings) από το Διαδίκτυο σε ένα έτος. Ωστόσο δεν δίδει στη δημοσιότητα συγκεκριμένους αριθμούς.

Ο δεύτερος στην κατάταξη αυτή των καλλιτεχνών με τις περισσότερες πωλήσεις για το 2015 είναι και πάλι ένας Βρετανός, ο Ed Sheeran, η σταδιοδρομία του οποίου απογειώθηκε τα τελευταία χρόνια μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού του «Thinking Out Loud».

Η νεαρή Αμερικανίδα Τaylor Swift, που είχε κερδίσει τον τίτλο αυτόν για το 2014, έπεσε στην τρίτη θέση της συμβολικής αυτής κατάταξης για το 2015.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Καναδός Τζάστιν Μπίμπερ, μετά την κυκλοφορία της συλλογής του «Purpose» τον Νοέμβριο, και στην πέμπτη το βρετανικό συγκρότημα «One Direction».