Η καναδική εταιρεία ιατρικής κάνναβης, οι «επενδύσεις» στην Ελλάδα και το fund που βύθισε τη Folli Follie

Η καναδική εταιρεία ιατρικής κάνναβης, οι «επενδύσεις» στην Ελλάδα και το fund που βύθισε τη Folli Follie

Νέος «στόχος» του QCM η καναδική Aphria που είχε φτάσει μέχρι και το γραφείο του Στέργιου Πιτσιόρλα για επενδύσεις στην Ξάνθη.

Το Quintessential Capital Management (QCM), το fund που δρομολόγησε τις εξελίξεις με τη Folli Follie, ενημέρωσε πως άνοιξε θέση short στην καναδική φαρμακευτική εταιρεία Aphria, στην οποία εντόπισε σειρά παρατυπιών και τη χαρακτηρίζει ως «μαύρη τρύπα» για τα λεφτά των μετόχων της.

Στο απόηχο δε των αποκαλύψεων από το QCM για την εταιρεία, η μετοχή της πραγματοποιεί βουτιά άνω του 27% στη Wall Street.

Ειδικότερα, στην έκθεσή του, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μαύρη Τρύπα», το QCM αναφέρει ότι πίσω από αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ως μια επιτυχημένη εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης, κρύβεται μια πολύ πιο σκοτεινή πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, μετά από προσεκτική συγκέντρωση και ανάλυση στοιχείων το QCM αναφέρει ότι έχει διαμορφώσει την ισχυρή πεποίθηση πως η Aphria είναι μέρος ενός προγράμματος που έχει ενορχηστρωθεί από στελέχη της με σκοπό την εκτροπή πόρων από τους μετόχους στις τσέπες τους

Όπως αποκάλυψε σήμερα ο επικεφαλής της QCM, Gabriel Grego σε συνέδριο για το short selling στη Νέα Υόρκη, η Aphria προχώρησε σε εξαγορές που φαίνεται να είναι σχεδόν άνευ αξίας και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από εταιρείες – κελύφη που εμφανίζονται να ελέγχονται στα κρυφά από insiders της Aphria.

Το εν λόγω πρόγραμμα είναι αρκετά απλό εξηγεί το fund. Αρχικά τα στελέχη της Aphria αγοράζουν μετοχές σε εταιρείες χωρίς καμία σχεδόν αξία, με όχημα παράκτιες εταιρείες σε χώρες όπου το όνομα των ιδιοκτητών τους διατηρείται μυστικό. Λίγο αργότερα, οι εμπλεκόμενοι μεσολαβούν για την εξαγορά των εταιρειών αυτών σε τεράστιες και αδικαιολόγητες τιμές, δημιουργώντας έτσι μεγάλα κέρδη για τους εαυτούς τους και ζημιώνοντας τον τελικό αγοραστή, τους μετόχους της Aphria.

H εταιρεία δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα. Τον περασμένο Μάρτιο, στελέχη της βρέθηκαν στην Ελλάδα και συζήτησαν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν επένδυση στη χώρα μας. Ήρθαν σε επαφή με εκπροσώπους αγροτών από την Ξάνθη, συνεταιριστικές επιχειρήσεις, αλλά και συμβούλους επιχειρήσεων, παρουσία του Stephen Murphy, Director of Analysis της εταιρείας.

Τα στελέχη της Aphria στις επαφές τους είχαν υποστηρίξει πως επιθυμούν, σε πρώτη φάση, να επενδύσουν σε εκατό χιλιάδες στρέμματα σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, με πρώτο σημείο «αναφοράς» τη Ξάνθη. Σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας, η επένδυση είχε ορίζοντα τετραετίας. Ο λόγος που η Ελλάδα είχε, σύμφωνα με τους επενδυτές, έχει να κάνει με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν και οι οποίες ευνοούν τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες του ΑΠΕ -ΜΠΕ οι εκπρόσωποι της εταιρείας πραγματοποίησαν ραντεβού με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα όπου συζήτησαν σχετικά με την έναρξη επένδυσης που σχεδίαζαν να γίνει σε έκταση 50.000 στρεμμάτων στην Ξάνθη.
Μάλιστα η καναδική εταιρεία, κατά τις τότε πληροφορίες, ανέμενε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να υπογραφούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις, ώστε η επένδυση να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους.

Η Aphria Inc, με έδρα το Οντάριο, ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τορόντο και στην αγορά OTC QB στη Νέα Υόρκη.

Η εταιρεία, όπως σημειώνεται, επικεντρώνεται στην παραγωγή και την πώληση ιατρικής κάνναβης και των προϊόντων της μέσω διττής στρατηγικής ανάπτυξης, που περιλαμβάνει λιανικές πωλήσεις και κανάλια χονδρικής πώλησης. Οι λιανικές πωλήσεις γίνονται κυρίως μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος της Aphria.

Το επενδυτικό της πλάνο για την Ελλάδα προβλέπει την ανάπτυξη, σε ορίζοντα τετραετίας, 92.000 τ.μ. θερμοκηπίων με παραγωγική δυναμικότητα άνω των 100 τόνων. Μέσω της επένδυσής της αναμένεται να δημιουργηθούν 450 έως 500 θέσεις εργασίας έως το 2021. Μόλις τον Ιανουάριο η Aphria ανακοίνωσε την εξαγορά της Nuuvera, επίσης καναδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη φαρμακευτική κάνναβη, έναντι 670 εκατ. δολαρίων.