Η καταναλωτική δαπάνη για τις εφαρμογές έφτασε το επίπεδο-ρεκόρ των 64,9 δισ. δολαρίων το α’ εξάμηνο

Η καταναλωτική δαπάνη για τις εφαρμογές έφτασε το επίπεδο-ρεκόρ των 64,9 δισ. δολαρίων το α’ εξάμηνο
pexels
Η καταναλωτική δαπάνη εκτός των παιχνιδιών καθοδηγήθηκε από τις εφαρμογές αθλητικών, χρηματοοικονομικών, επιχειρήσεων, βιβλίων και ψυχαγωγίας.

Η καταναλωτική δαπάνη σε εφαρμογές για κινητά έφτασε το ποσό-ρεκόρ των 64,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας Sensor Tower που παρέχει πληροφορίες για τα καταστήματα εφαρμογών.

Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 24,8% στις δαπάνες που παρατηρήθηκαν τόσο στο App Store όσο και στο Google Play, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αλλά ενώ οι ειδικοί του κλάδου πιστεύουν ότι η επιταχυνόμενη στροφή προς το mobile που τροφοδοτείται από την πανδημία είναι μια τάση που θα συνεχιστεί, αξίζει να σημειωθεί ότι- παρά το νέο ρεκόρ- ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δαπανών έχει επιβραδυνθεί ελαφρώς και η αύξηση των λήψεων επιβραδύνθηκε πιο δραματικά.

Από το πρώτο εξάμηνο του 2019 έως το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι καταναλωτικές δαπάνες για εφαρμογές κινητών τηλεφώνων αυξήθηκαν κατά 28,4% από 40,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε 52 δισεκατομμύρια δολάρια- πιο αργά από το 24,8% που παρατηρείται την τρέχουσα περίοδο.

Το App Store της Apple αντιπροσώπευσε 41,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιες καταναλωτικές δαπάνες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, ή 1,8 φορές περισσότερα από τα 23,4 δισεκατομμύρια δολάρια του Google Play.

Ωστόσο, το Google Play συνεχίζει να κερδίζει σε ανάπτυξη, έχοντας κάνει άλμα 30% από τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με την αύξηση 22,1% από τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε δει το App Store. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στη ζήτηση από αγορές όπως οι Φιλιππίνες, όπου η πανδημία COVID-19 έχει αναγκάσει επιχειρήσεις να κλείσουν, σημειώνει η Sensor Tower.

Η καταναλωτική δαπάνη εκτός των παιχνιδιών καθοδηγήθηκε από τις εφαρμογές αθλητικών, χρηματοοικονομικών, επιχειρήσεων, βιβλίων και ψυχαγωγίας. Οι εφαρμογές που βασίζονται σε συνδρομές στις 100 κορυφαίες εφαρμογές (εκτός των παιχνιδιών) αποτέλεσαν επίσης μεγάλο μέρος αυτής της δαπάνης, συνεισφέροντας 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της περιόδου. Το TikTok παρέμεινε η εφαρμογή με τα υψηλότερα έσοδα κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, ακολουθούμενο από το YouTube και το Tinder.

Φυσικά, οι δαπάνες για παιχνίδια μέσω κινητών τηλεφώνων εξακολουθούν να συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης, φτάνοντας τα 44,7 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το App Store αντιπροσώπευε 26 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτό το ποσό, αλλά η αύξηση επιβραδύνθηκε από 26,5% την προηγούμενη χρονική περίοδο σε 13,5% από το πρώτο εξάμηνο του 2020 έως το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Τα παιχνίδια με τα μεγαλύτερα έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν, κατά σειρά, τα Honor of Kings της Tencent (15 δισεκατομμύρια δολάρια), PUBG Mobile (σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια), Genshin Impact (848 εκατομμύρια δολάρια), Roblox και Coin Master.

Η αύξηση της λήψης εφαρμογών για κινητά επιβραδύνθηκε επίσης σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, διαπίστωσε η εταιρεία.

Πέρυσι, η πανδημία του COVID-19 συνέβαλε σε ένα κύμα νέων λήψεων εφαρμογών για κινητά σε όλο τον κόσμο, καθώς οι καταναλωτές αναζήτησαν εφαρμογές για την εργασία, το σχολείο, τα ψώνια, την υγεία, το σουπερμάρκετ και άλλα. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι λήψεις εφαρμογών είχαν αυξηθεί κατά 25,7% σε ετήσια βάση και έφτασαν τις 71,3 δισεκατομμύρια. Αλλά το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι λήψεις αυξήθηκαν μόνο κατά 1,7% και έφτασαν τις 72,5 δισεκατομμύρια.

Το App Store σημείωσε μάλιστα μείωση σε ετήσια βάση στις λήψεις μη παιχνιδιών το πρώτο εξάμηνο του 2021, με πτώση 10,9% στα 16,3 δισεκατομμύρια από 18,3 δισεκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2020. Η Sensor Tower πιστεύει ότι αυτό αντανακλά τον αυξημένο ανταγωνισμό για την προσοχή των καταναλωτών σε αγορές με υψηλό αριθμό χρηστών iOS, όπως οι ΗΠΑ, όπου οι επιχειρήσεις ανοίγουν ξανά και οι προσωπικές δραστηριότητες επανέρχονται.

Εντωμεταξύ, οι λήψεις του Google Play (εκτός παιχνιδιών) σκαρφάλωσαν κατά 6% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους στα 56,2 δισεκατομμύρια από τα 53 δισεκατομμύρια του πρώτου εξαμήνου του 2020. Αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με τη ζήτηση για εφαρμογές σε αγορές όπου κυριαρχεί το Android, όπως η Ινδία, η οποία συνεχίζει να επηρεάζεται από την πανδημία. Ως αποτέλεσμα, η υιοθέτηση εφαρμογών στο Google Play ήταν 3,5 φορές υψηλότερη από ό,τι στο App Store κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η εφαρμογή (εκτός παιχνιδιών) με τις περισσότερες λήψεις ήταν το TikTok, το οποίο κέρδισε 384,6 εκατομμύρια νέες λήψεις κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αλλά αυτό είναι μειωμένο κατά περίπου 38% από τις 619 εκατομμύρια λήψεις της περσινής περιόδου – μια αλλαγή που μπορεί να αποδοθεί στην απαγόρευσή του από την ινδική αγορά πέρυσι. Στο υπόλοιπο top 5 του πίνακα των εφαρμογών με τις περισσότερες λήψεις κυριάρχησε η Facebook, η οποία κατέλαβε τις θέσεις Νο. 2, Νο. 3 και Νο. 4, με το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, αντίστοιχα. Το Telegram βρέθηκε στο Νο. 5 και ακολούθησαν το Messenger, το Zoom, το Snapchat, το CapCut και το Google Meet.

Οι λήψεις παιχνιδιών για κινητά, εντωμεταξύ, μειώθηκαν κατά 22,8% σε 4,4 δισεκατομμύρια στο App Store, αλλά αυξήθηκαν κατά 3,9% στο Google Play σε 23,7 δισεκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Πηγή: TechCrunch